Ung man åtalas för hotellbomben i Bromma

hotellbomb bromma split
Burken innehöll cirka 500 gram så kallat flashpowder - en kraftig bomb, enligt expertis.
I februari hittades en kraftig bomb i ett hotellrum i Bromma. En man i 20-årsåldern greps på plats och har nu åtalats för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Bara dagar före gripandet hade polisen larmats om att mannen var allvarligt hotad och ”satt hemma med vapen”.

Det var den 1 februari i år som polis kallades till hotellet i Bromma sedan en städare slagit larm om bråk i ett av rummen.

På platsen grep polisen en man som misstänktes för att misshandlat en kvinna. I samband med gripandet upptäckte patrullen en silvertejpad glasburk och ett antal stubiner. Föremålen låg inlindade i en svart handduk i en sportväska.

I det läget greps både mannen och kvinnan.

”Flashpowder”

En analys visade att burken innehöll cirka 500 gram av en explosiv blandning som går under benämningen ”flashpowder” och består av bland annat aluminium och kaliumnitrat.

Hotellbomben i Bromma

Hotellbomben i Bromma. I plastburken bredvid ligger sju stubiner. Skärmdump: Polisens förundersökning

En expert beskriver det i polisutredningen som ”en kraftig bomb”.

Tiger i förhör

Kvinnan avfördes i ett tidigt skede från utredningen och är inte längre misstänkt, men mannen satt häktad i drygt två månader.

Han förnekar brott och har tigit sig igenom förhören.

Ett par dagar innan 20-åringen greps på hotellet hade hans far ringt polisen och berättat att sonen var under dödshot och ”satt hemma med vapen och granater”. Pappan har dock senare tagit tillbaka de uppgifterna, och i förhören besvarar 20-åringen alla frågor om hotbilden med ”ingen kommentar”.

Åtalas för förberedelse

Nu åtalas mannen vid Solna tingsrätt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Enligt stämningsansökan var mannens avsikt att ”att åstadkomma en explosion som skulle ha framkallat fara för annans liv eller för omfattande förstörelse för annans egendom”.