Åtalas för miljonsvindel efter bilolycka

Både polisen och försäkringsbolaget spanade på den åtalade Sollentunabon (tv i bild).
Både polisen och försäkringsbolaget spanade på den åtalade Sollentunabon (tv i bild).
Han klarade inte av att sortera post i 25 minuter – men polisens spanare såg hur han tvättade bilar och körde röjsåg.
Nyligen åtalades en man från Sollentuna som tros ha simulerat en whiplashskada och lurat till sig drygt tre miljoner kronor.
De senaste tre åren har Försäkringskassan krävt tillbaka över 150 miljoner kronor från Stockholmare som de polisanmält för bidragsfusk.

Det började med att försäkringsbolaget fattade misstankar.
Mannen, som är i 30-årsåldern, hade varit sjukskriven på heltid efter en trafikolycka för cirka tio år sedan. Enligt flera läkarutlåtanden hade han drabbats av en svår whiplash-skada med grav funktionsnedsättning och saknade helt arbetsförmåga.
– Under observation av sjukvårdspersonal fick han värk och yrsel av att sortera post i 25 minuter, och fick avbryta, berättar Joakim Bryngelsson, utredare på Länsförsäkringar.
Försäkringsbolaget reagerade på att Sollentunabon under årens lopp inte visat några framsteg i rehabiliteringen – vilket enligt Länsförsäkringar är ovanligt i hans ålder.

I januari 2016 påbörjades därför vad som skulle komma att bli ett mycket omfattande utrednings- och spaningsarbete.
Ganska snart växte en bild fram som inte stämde överens med den officiella: En värkpatient som led av kronisk värk, minimal rörlighet i halsryggen och kraftig allmäntrötthet.

I stället såg försäkringsbolagets spanare hur mannen under flera månader rörde sig till synes obehindrat.
Ofta tillbringade han långa dagar – i bland åtta timmar eller mer – på sin tidigare arbetsplats och han tvättade även bilar med högtryckstvätt.
– I hans sms från polisutredningen framgår även att han åkt långfärdsskridskor och varit ute mycket på krogen. Det stämmer inte med att han ska ha levt isolerad och initiativlös, säger Joakim Bryngelsson.
I maj 2016 gjorde Länsförsäkringar en polisanmälan.
Bolaget lämnade över en diger utredning som hamnade hos Lars-Inge Franksson på Stockholmspolisens bedrägerisektion som sedan arbetade heltid med fallet i sju månader.
– Det som är exceptionellt med det här bedrägeriet är att det har pågått under så lång tid, åtta eller nio år, säger Lars-Inge Franksson.

Under en dryg veckas spaningsinsats i maj 2016 gjorde polisen liknande iakttagelser som försäkringsbolaget. Sollentunabon tvättade bilar, körde med röjsåg och klippte gräs.
– Deras bedömning är att han rörde sig obehindrat, säger Lars-Inge Franksson.

Bedömningen delas av ett expertvittne i utredningen.
”I de inspelade filmsekvenserna föreligger dock en normal rörelseförmåga och ej någon inskränkning i funktion eller aktivitet”, skriver en professor och specialistläkare i neurologi och rehabiliteringsmedicin som tittat på filmade sekvenser från spaningen.
I januari 2017 åtalades mannen i Attunda tingsrätt för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri. Enligt åtalet har han fått drygt 1,7 miljoner kronor i felaktiga bidrag från Försäkringskassan, och drygt 1,3 miljoner kronor från sitt försäkringsbolag.

I utredningen konstaterar Länsförsäkringar att Sollentunabon kunnat få totalt 12 286 400 kronor om utbetalningarna hade fortsatt.
Åklagarsidan har ännu inte yrkat på något straff, men mycket talar för att det blir fängelse vid en fällande dom.
– Minimistraffet för grovt bedrägeri är sex månader, och för att det ska vara presumtion för fängelse gäller ett straffvärde på minst ett år, och där tycker jag att vi hamnar, säger Jenny Karlsson, en av de åklagare som arbetat med målet.

Mannens advokat säger till Mitt i att hans klient förnekar brott, men vill inte ge några ytterligare kommentarer till åtalet.

 

Läs mer:

Så spanar myndigheterna på misstänkta bedragare

Fakta

Återkrav på miljoner

De senaste tre åren har Försäkringskassan polisanmält cirka 1500 personer i Stockholms län, och krävt tillbaka minst 150 000 000 kronor*.

soll_4_v9-ny-1

 

Till dessa siffror tillkommer ytterligare ett antal ärenden som handläggs på Försäkringskassans nationella enhet. Den tar hand om särskilt omfattande fall.

De senaste tre åren har de gjort 95 polisanmälningar runt om i landet.

Källa: Försäkringskassan