ANNONS

21-åring åtalas – misstänks ha utpressat en hel familj

Utpressning-FUP
Här överlämnas hotbrevet till familjen.
Han misstänks ha skickat hotfulla meddelanden och lämnat brev vid dörren. Mannen ska också ha tagit kreditupplysningar för att kunna göra beställningar och så småningom få flera personer skuldsatta.
Nu åtalas en 21-åring man för försök till utpressning mot en hel familj.
ANNONS

Det började med 150 000 kronor, sedan 200 000 kronor. Till slut: en halv miljon kronor.

Genom sms, telefonsamtal, sociala medier och brev ska en 21-årig man från Solna försökt förmå sex personer att betala en till synes påhittad skuld.

Nu åtalas han för försök till utpressning och riskerar böter eller fängelse.

Utpressning-FUP

Utdrag från de sms som en familjemedlem fick motta. Foto: Polisen

”Började kännas desperat och hotfullt”

Det var i början av april som sex personer i en familj fick ta emot sms med uppmaningar om att betala 150 000 kronor för en påstådd skuld. Enligt åtalet ska avsändaren ha hotat med att annars ”ta ut” 500 000 kronor via personnummer, kapa identiteterna och göra de ”skuldsatta upp till tänderna”.

I det första meddelandet som nådde familjen utgör avsändaren sig för att vara en mellanhand mellan en av familjemedlemmarna och en ”klient”.

”Det är synd att NN valde att skita i att betala sin skuld som inte bara orsakat och kostat vår klients lillebror en hand men också drabbar hela er familj”, står det i sms:et.

Enligt åtalet mottog familjen både sms, meddelanden på sociala medier, och brev som lades utanför deras bostäder. Hoten och utpressningen har slagit hårt mot familjen som har mått mycket dåligt. Delar av familjen ska har behövt flytta till en annan adress.

ANNONS

– Vi började få fler meddelanden. I början kom det inte överdrivet många men sen så en dag så kom det massor med sms och det kändes mer desperat och hotfullt, säger en av familjemedlemmarna i polisförhör.

Gammal konflikt

Den misstänkte mannen var vid tillfället för de händelserna anställd av en mobiloperatör. Från en av företagets butiker i Stockholm har han ansökt om kredit på flera av familjemedlemmarnas personnummer redan flera veckor innan han ska ha skickat det första sms:et. Det framgår av polisens förundersökning.

Utpressning-FUP

Ett av breven som ska ha lämnats vid en av bostäderna. Foto: Polisen

21-åringen pekades ut som misstänkt när en av sönerna i familjen berättade för polisen om en konflikt med denne. Sonen ska vara skyldig den åtalade 20-25 000 kronor och när han i fjol skulle betala en större del av skulden blev han misshandlad. Påståendet saknar dock stöd då händelsen aldrig polisanmäldes.

Polisen har jobbat utifrån teorin att det är denna skulden som ska ha växt till 150 000 kronor och senare en halv miljon, och därför krävs hela familjen på pengar. Om familjen inte betalade skulle 21-åringen göra beställningar av varor på personnumren, och på det sättet skulle de alltså skuldsättas, enligt åtalet.

Handlade i nödsituation

Bland bevisningen finns det övervakningsbilder som visar en man, som pekas ut som 21-åringen, vid en av familjens bostäder. Det är i samband med detta som familjen ska ha hittat en lapp utanför ytterdörren.

I samband med gripandet på mannens arbetsplats hittade polisen två mobiltelefoner i mannens sportbag. Den ena telefonen kan kopplas till sms:en som har skickats till familjen. Vidare fann polisen vid husrannsakan en papperslapp med namn från flera familjemedlemmar och deras adresser.

Utpressning-FUP

Papperslappen med kartläggning av familjen och dess adresser. Mitt i har tagit bort personuppgifter. Foto: Polisen

21-åringen nekar till brott med invändningen att han har handlat i en nödsituation.

– Jag vill säga min version av det. Det var inte jag som ville göra det här, säger han i förhör.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.