Polisens bild på demonstrationen innan upploppet.
Polisens bild på demonstrationen innan upploppet.

Tre män åtalas för naziupplopp på Medis

Nyheter 

I januari förra året utbröt tumult när ett 40-tal demonstranter från Svenska motståndsrörelsen gick till attack mot polisen. Tre män åtalas nu för våldsamt upplopp, varav en 22-åring utpekas som ledaren bakom attacken.

Den 23 januari utbröt tumult på Medborgarplatsen när ett 40-tal demonstranter från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen gick till attack mot polisen. Mitt i rapporterade tidigare i höstas om att män åtalats för det våldsamma upploppet, samt för vapenbrott då en av männen haft en flaska pepparspray på sig vid gripandet.

Nu åtalas ytterliggare tre män för våldsamt upplopp, varav en utpekas som anstiftaren till attacken – en 22-åring som kommenderat demonstranterna att gå till attack mot polisen.

Demonstrationen som utgick från Karlaplan till Medborgarplatsen saknade tillstånd och polisen försökte vid flera tillfällen få kontakt med deltagare i demonstrationståget, men utan resultat.

Demonstrationen gick lugnt till fram till Medborgarplatsen – där gick gruppen till attack. I polisens förundersökning står det att sju män hållit i hemmagjorda sköldar och ställt sig framför polisen.

”Framåt kamrater, håll ihop!”

På en given signal från 22-åringen ställer sig den resterande gruppen i raka led bakom sköldarna och rör sig sedan i förenat våld mot polisen. Under attacken ska 22-åringen bland annat ropat: ”framåt kamrater, håll ihop!”.

En flaska kastades mot polisen men ingen ur polisstyrkan fick allvarliga skador, däremot fick av demonstranterna föras till sjukhus med en lindrig skallskada.

Tre män åtalas nu för våldsamt upplopp. Alla tre har under förhör svarat ”inga kommentarer” på samtliga av polisens frågar, varav en med hänvisning till att han saknar förtroende för polisen.

Fler nyheter från Östermalm

Brott

Pistolrån i trapphus på Östermalm

Nyheter

Nu stängs Klarabergsgatan av på riktigt

Nyheter

Nätbutik börjar leverera vin till dörren

Utöver sin solokarriär är Peter Morén en del av indierockgruppen Peter Bjorn and John som fick sitt stora genombrott med den internationella hitlåten Young Folks 2006
Kultur

Morén hyllar fyrtioårskris med nytt soloalbum

Nöje

Skam-skådisar inbjudna till Stockholmsklubb

Krog

De lämnade Paris för en krog i Vasastan