Täbybo åtalas för rasistiskt inlägg på nätet

Mannen skrev i en öppen Facebookgrupp, tillgänglig för alla användare.
Mannen skrev i en öppen Facebookgrupp, tillgänglig för alla användare.
En 44-årig Täbybo skrev ett inlägg på Facebook som uttryckt "missaktning mot personer med utländsk härkomst" Nu åtalas han för hets mot folkgrupp.

Den 28 juli anmäldes ett inlägg på Facebook av en anonym tipsare till polisen. Anmälan rörde ett inlägg som en 44-årig Täbybo skrivit några dagar tidigare. 44-åringens inlägg har enligt åtalet uttryckt missaktning mot personer med utländsk härkomst med syftning på hudfärg i den öppna gruppen ”Stå upp för Sverige”. Gruppen är offentlig vilket innebär att samtliga Facebookanvändare kunde se inlägget.

När polisen tog sig an ärendet hade kommentaren tagits bort, men med hjälp av anmälarens skärmdump av inlägget kunde polisen koppla mannens Facebook-profil till 44-åringen.

Förstod inte att det var brottsligt

Han togs in på förhör hos polisen i december och delgavs då misstanken hets mot folkgrupp. Han erkände i förhör och uttrycker stor ånger för att han gått in i den typen av debatt på Facebook. Han säger också att han har gått ur gruppen för att han ” inte vill råka ut för dumheter igen”. Han säger också att han inte visste att det han skrev skulle kunna vara brottsligt.

Nu åtalas mannen för hets mot folkgrupp.