Åtalas för utpressning i Brommalokal

Två män åtalas i Solna tingsrätt.
Två män åtalas i Solna tingsrätt.
De band fast ägaren och misshandlade honom med basballträ, enligt åtalet.
Syftet: Att ta över bolaget. Nu riskerar två män långa fängelsestraff efter ett drama i en industrilokal i Bromma.

När ägaren av ett byggbolag kom in i industrilokalen i Bromma såg han hur flera stolar stod utställda på byggplast. På två av dem satt bekanta till honom fastsurrade med buntband och med silvertejp över ögonen.

I rummet stod en kollega, hans systerson och flera maskerade män beväpnade med ljuddämpade pistoler. Byggbolagsägaren beordrades att sätta sig ner och tvingades sedan att under misshandel och knivhot skriva över sitt företag på en av de misstänkta förövarna.

Den brutala scenen utspelade sig i ett industriområde i Bromma tidigare i våras, enligt ett åtal i Solna tingsrätt.

Tidigare överens

Byggbolagsägaren hade tidigare kommit överens med den nu misstänkte 45-årige mannen om att han skulle sälja sitt företag till honom. På grund av att den tilltänkte köparen saknade pengar så blev affären dock inte av. Men enligt åklagaren som nu väckt åtal mot mannen hade han en annan plan. Han skulle få ägaren att skriva över bolaget utan någon pengatransaktion.

Mannen som enligt åtalet ligger bakom hotet nekar till alla anklagelser och säger att de bara träffades för ett möte, och att det inte var någon hotfull stämning eller några beväpnade personer i lokalen när händelseförloppet ska ha utspelat sig.

Nekar trots teknisk bevisning

Hans systerson står som medåtalad och även han nekar till anklagelserna. Han berättade i de första förhören att han var i Göteborg när utpressningsdramat ska ha ägt rum, men han har ändrat sin version efter att polisen kunnat koppla hans mobiltelefon till mobilmaster i Brommatrakten.

Polisen har kunnat säkra annan teknisk bevisning i form av bland annat hårstrån på tejp som ska ha använts för att binda fast männen som hotats.

De båda åtalade männen sitter frihetsberövade och riskerar att dömas för olaga frihetsberövande, misshandel och försök till grov utpressning.