80-åring åtalas för vållande till annans död

Fordonet som var med i olyckan.
Fordonet som var med i olyckan.
I februari i fjol blev en äldre man påkörd av en bil. Krocken inträffade i korsningen Torildsvägen och Stockholmsvägen i Täby och mannen som blev påkörd avled senare på sjukhus.
Den kvinnliga chauffören, som är i 80-årsåldern, står nu åtalad för vållande till annans död.

Det var strax innan klockan två på dagen den 19 februari i fjol som en äldre man blev påkörd av en bil. Krocken inträffade i korsningen Torildsvägen och Stockholmsvägen i Täby och mannen som blev påkörd avled senare på sjukhus.

Ett vittne såg krocken

En man som blev vittne till händelsen uppger i förhör att han hörde ett duns när han gick längs Thorildsvägen och såg hur en person for över bilens kylare och landade några meter bort. Bilen stannade och chauffören sprang fram till den avsvimmade mannen. Vittnet ringde efter ambulans. Fler personer kom till platsen och mannen vaknade till och var kontaktbar fram tills ambulansen kom till olycksplatsen.  Den påkörde mannen avlider senare under kvällen på Karolinska sjukhuset.

Olyckplatsen strax efter händelsen.

Promenerade i området

Anhöriga till den avlidne mannen säger i förhör att han var pigg för sin ålder och att han ofta gick promenader i området. Han skulle inte ha haft några problem med hörseln och han använde inte mobiltelefon. I förhör med chauffören ställer polisen frågan om ett mobilsamtal som gjordes i samband med olyckan, men enligt den åtalade ringde hon samtalet efter olyckan och det hade inte påverkat hennes körduglighet. Det bekräftas också av samtalslistor från operatören som visar att samtalet gjordes strax efter att larmcentralen fått samtalet från vittnet.

Ska inte ha kört för fort

Chauffören ska heller inte ha kört fortare än lagligt, utan ska enligt henne själv ha kört 30 km/h på en väg där 50 km/h var maxhastigheten. Orsaken till att mannen blivit påkörd var att han kan ha varit dold bakom en övergångsskylt och att hon upptäckte mannen först när han slog i bilen. Nu står hon alltså åtalad för vållande till annans död och åklagaren vill hävda att hon begick gärningen av oaktsamhet och att hon inte anpassade körningen vid övergångsstället.