Åtalas efter vansinnesfärd i Edsberg

25-åringens färd slutade med en kollision med ett trafikljus.
25-åringens färd slutade med en kollision med ett trafikljus.
En 25-årig man har åtalats för grovt rattfylleri efter en vansinnesfärd i Edsberg i mars.
Enligt åtalet körde han i 100 km/h på Danderydsvägen, och vek sedan av på en cykelbana där fotgängare fick kasta sig undan för att inte bli träffade.

Strax efter klockan 22 en kväll i mars fick polisen syn på en bil som kom körande i hög fart på Danderydsvägen. Det var snöfall i luften och cirka 1 decimeter snö på vägbanan, och när polisen kom ikapp bilen konstaterade de att färden gick i 100 km/h.

Föraren, en 25-årig man från Edsberg, saktade sedan ner men fick sladd och körde in i ett trafikljus i korsningen Danderydsvägen – Malla Silfverstolpes väg.

En av polismännen beskrev senare körningen som livsfarlig:

”Fordonet var bakhjulsdrivet och sladdade omkring i körbanan. Det kom 3 bilar i mötande körfält och om fordonet förlorat kontrollen hade en eventuell allvarlig olycka kunnat ske. (…) förlorade även kontrollen över fordonet då han sladdade in i trafikljuset. Hade någon person stått vid övergångsstället hade allvarlig kroppskada orsakats.”

Dessförinnan hade föraren kört cirka 300-400 meter på en gångbana, enligt en annan polisman som deltog i insatsen.

”Vid åtminstone två tillfällen tvingades fotgängare kasta sig undan (…)  som körde på cykelbanan, den första nära Danderydsvägen och korsningen på cykelbanan och Djupdalsvägen och vid andra tillfället i närheten av Yxvägen”.

25-åringen har nu åtalats för grovt rattfylleri då han misstänks ha varit påverkad av narkotika under färden. Han åtalas även för grov olovlig körning, obehörigt avvikande från trafikolycksplats, ringa narotikabrott samt falsk tillvitelse.

Den sistnämnda åtalspunkten bygger på att 25-åringen, i samband med att han greps, ska ha utgett sig för att vara sin bror.