Åtalsmisstanke: taxiförare körde skolbarn grovt rattfull

En taxiförare har åtalats för att i november förra året ha kört taxi grovt rattfull i Nacka. Taxiföraren hann att köra ett skolbarn till skolan innan han stoppades.
Taxiföraren har erkänt brott.

Det var taxibolaget som ringde polisen och berättade att de misstänkte att en av deras förare hade kört taxi under påverkan av alkohol.

Polisen lyckades att spåra taxibilen med hjälp av gps-positionerna och körde efter taxibilen. När föraren stannade vid Södersjukhuset fick patrullen kontakt med föraren.

Föraren, en man i 50-årsåldern, sade att han hade druckit alkohol och också hade tagit en större mängd smärtstillande tabletter under natten och att han därefter kört taxi.

Taxiföraren har i polisförhör sagt att han hade druckit tre starköl och tre stora flaskor vin under kvällen och natten.

När polisen pratade med mannen skakade mannens händer och ben och mannen luktade av alkohol.

Taxiföraren kroppsvisiterades och hans körkort och taxiförarlegitimation togs om hand, liksom receptbelagd medicin. Han fick följa med till Nacka polisstation för att lämna blodprov.

Efteråt skjutsade polisen föraren på hans egen begäran till St Görans sjukhus beroendemottagning.

Det var en lärare i en skola i Nacka som ringde taxibolaget och tipsade om taxiföraren, detta efter att en förälder hade kontaktat skolan. Föräldern hade sagt att hon hade reagerat på taxiförarens uppträdande och hade tvekat över att sätta sitt barn i taxibilen, men beslutade sig för att ändå göra det. Föräldern ringde sedan skolan och bad skolan att kontrollera att sonen kom fram ordentligt till skolan.

Blodprov visade att taxiföraren hade 1,47 promille etanol i blodet.

Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Enligt Transportstyrelsen är taxiförarens körkort och taxiförarlegitimation indraget fram till 20 november 2017.

Dom meddelas senare.