Åter från skalvets Nepal

Robin Trygg, 28, visar bilder från skalvområdet i Nepal. Han befann sig i Himalayamassivet för att bestiga bergen Cho Oyu och Mount Everst när det kraftiga jordskalvet utlöstes.
Robin Trygg, 28, visar bilder från skalvområdet i Nepal. Han befann sig i Himalayamassivet för att bestiga bergen Cho Oyu och Mount Everst när det kraftiga jordskalvet utlöstes.
Drömresan slutade i kaos. Nu samlar äventyraren och bergsklättraren Robin Trygg in pengar för att hjälpa skalvets offer i Nepal.

– För dem som bor i Nepal är det inte över, säger Sicklabon.

28-årige Robin Trygg har kommit tillbaka hem till Nacka efter att ha varit i Nepal för att bestiga de två 8 000-metersbergen Mount Everest och Cho Oyu.

Men i stället för bergsklättring blev drömresan en räddningsinsats för att hjälpa lokalbefolkningen. Lokaltidningen Mitt i berättade om den stundande resan när han åkte i väg i slutet av mars. Förra veckan kom Robin tillbaka till Sverige.

– Det blev något helt annat än tänkt, säger han när vi träffas på hans arbetsplats i Stockholm.

Ett kraftigt jordskalv skakade Nepal och omöjliggjorde all bergklättring. Robin visar ett filmklipp på ett av skreden ner för väldiga Mount Everest. Därefter visar han foton han tagit.

– Allt var borta, det låg människor här, säger han när han visar ett av fotona.

När skalvet utlöstes hade han och hans medhjälpare, en sherpa, kommit halvvägs upp för 8 000-metersberget Cho Oyu. De fruktade ett tag för sina liv men klarade sig oskadda.

Över deras tältläger hängde en glaciär på flera ton, som delvis släppte. Ett tag befarade de att glaciären skulle släppa helt och glida ner över dem.

Skalvet omöjliggjorde vidare bergsklättring.

– När vi fick avbryta blev jag först jättebesviken och ledsen, säger Robin.

Sedan, när han förstod skalvets omfattning, ändrade han fokus.

– Jag ville ta hand om alla ungar.

Ett företag kontaktade honom och frågade om han ville hjälpa till att distribuera tält och kläder.

Robin berättar att han hämtade sändningen i tullen i Katmandu för att underlätta tullklareringen.

Sedan flög han med tält och kläder i helikopter till en drabbad by nära gränsen till Kina.

Tillbaka i Sverige samlar han nu in pengar i en nystartad fond för att bygga upp en av byarna i området, Rolwaling. Vid evenemanget Stockholm outdoor nu på lördag fortsätter han insamlingen, bland annat genom att auktionera ut en signerad ishockeytröja från svenska VM-landslaget.

När han fått ihop tillräckligt åker han tillbaka till Nepal.

– Pengarna jag samlat ihop åker jag personligen dit med.

Tänker du göra ett nytt försök att bestiga de två bergen?

– Vi får se, vill det sig väl så. Jag har fått klättringstillstånd för 2016.

I dag är han glad som överlevde.

– Det är klart man fått sig en tankeställare. Jag har haft fokus på resan i två år. På 30 sekunder vände allt till något annat.