ANNONS

Ingen återbetalning av felaktiga p-avgifter

Jan Söderström överklagade beslutet att införa parkeringsavgift i Bromma och fick rätt.
Gatuparkeringsavgifterna i Bromma underkändes av Transportstyrelsen i förra veckan.
I förra veckan upphävdes stadens beslut om gatuparkeringsavgifter i Bromma efter beslut av Transportstyrelsen. Men trots att staden i tio månader tagit ut avgifter på felaktiga grunder kommer pengarna inte att betalas tillbaka.
ANNONS

Den 23 februari i år infördes parkeringsavgifter på ett stort antal gator i Bromma efter beslut från Stockholms stad.  Men beslutet överklagades av en person som i förra veckan fick rätt av Transportstyrelsen, som är högsta instans.

Transportstyrelsen ansåg att staden inte tillräckligt utrett frågan eller motiverat på vilket sätt avgiften behövs ”för att ordna trafiken”.

Tejpade över skyltarna

Därmed upphävdes p-avgifterna med omedelbar verkan, och trafikkontorets personal har haft bråda dagar att tejpa över tavlorna med de numera felaktiga föreskrifterna, något som nu ska vara genomfört.

Men de avgifter som betalats in sedan februari då?

Ett tiotal personer har hört av sig till trafikkontoret och bland annat undrat om de nu inte har rätt att få tillbaka sina pengar. Svaret är nej, enligt trafikkontorets jurist Jarina Edlund.

– De lokala trafikföreskrifterna var giltiga fram till Transportstyrelsens beslut den 20 december, och det är en grundläggande princip att man inte ändrar lagstiftning retroaktivt, säger hon till Mitt i.

289 föreskrifter görs om

Däremot kan personer som betalat in de berörda avgifterna under dagarna som gått efter den 20 december rätt att få tillbaka sina pengar. Det kan man begära exempelvis via stadens app Tyck till eller den så kallade Synpunktsportalen på Stockholms stads hemsida.

Transportstyrelsens beslut innebära att 289 lokala trafikföreskrifter i Bromma måste göras om. Men det betyder inte alla p-avgifter i stadsdelen försvinner, påpekar Jarina Edlund.

– Där det står att man ska betala en avgift ska man också göra det även i fortsättningen, säger hon.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.