Min lokala hjälte

Återbruk har sparat 90 000 kronor

En kulram är en av de saker som återanvänds i Danderyds kommuns verksamhet.
En kulram är en av de saker som återanvänds i Danderyds kommuns verksamhet.
Stolar, hyllor och en gammal kulram är några av de saker som har återanvänts inom den kommunala verksamheten i Danderyd.
90 000 kronor och över 2000 kilo koldioxid uppskattar kommunen att man sparar i pengar och miljö jämfört med om man skulle köpt nya grejor.

I september lanserade Danderyds kommun återbruksportalen Reko. Syftet var att möbler och andra prylar som stod som stod och samlade damm någonstans på kommunen skulle komma till nytta och användas inom någon annan verksamhet.

Nu har den första månaden med återbruksportalen följts upp.

På den tiden har 409 saker lagts upp, tillgängliga för ny användning. Av dem har 85 saker fått plats i nya verksamheter.

Exempel på saker som förmedlats är konferensbord, stolar, hyllor, tavlor, skrivbordslampor och en gammal kulram. Nu har vi fått första rapporten om hur det gått med Reko under första månaden.

Jämfört med om man skaffat helt nya saker i stället för att återanvända uppskattar kommunen att man sparat både i pengar och gjort miljövinster, till exempel i form av uteblivna långa transporter.

Så här mycket han man sparat enligt kommunens uppskattning:

· 90 000 kronor
· 2397 kg koldioxid
· 20 491 kilowatt

– Vi är nöjda med införandet av tjänsten så här långt. Det är roligt att se att en oanvänd möbel eller sak får ny ägare och kan göra nytta i en annan verksamhet, säger Josefin Pucheu, renhållningshandläggare på Danderyds kommun.