ANNONS

Återbruksglädje när gamla kläder blir nya

Make and Remake i Kummelby kyrka.
Make and Remake i Kummelby kyrka.
Ulla Carlén är en av deltagarna i Make and Remake i Kummelby kyrka.
Ulla Carlén är en av deltagarna i Make and Remake i Kummelby kyrka.
Necessär.
Necessär.
Väska.
Väska.
Blöjpåsar.
Blöjpåsar.
Väska.
Väska.
Strandväska.
Strandväska.
Make and remake - logotyp.
Make and remake - logotyp.
Handdukar.
Handdukar.
Återvunna kläder och tyger blir till nya unika produkter - och alla intäkter går oavkortat till välgörenhet.
Mitt i knackade på hos Make & Remake-gänget på Kummelby kyrka under förberedelserna inför deras första utställning Glädje i återbruk.
ANNONS

De träffas på torsdagar i Kummelby kyrka, och under parollen Make & Remake (”skapa och återskapa”) tar de hand om återvunna textilier och ger dem ett nytt liv.

Vaxdukar blir blöjpåsar och bälteshällor från kasserade jeans flätas samman till ett geometriskt och tredimensionellt mönster.

Bara fantasin sätter gränserna.

– Jag hade aldrig sytt en väska tidigare, men man får så mycket idéer och inspiration – och utbyte av kunskap – av varandra. Det är en riktig skaparglädje här, berättar Ulla Carlén, en av deltagarna.

Gruppen har varit aktiv i tre år, och under den tiden har de tillverkat och sålt produkter för snart 100 000 kronor. Pengarna går oavkortat till Svenska kyrkans internationella arbete för romer i Rumänien.

Make & Remake-gruppen har deltagare mellan 30 och 86 år, och varken trosbekännelse eller förkunskaper är nödvändiga för att delta. Det enda som krävs är ett intresse för att skapa, och om man vet vad som är bak och fram på en symaskin är det förstås en fördel, berättar Ulla Carlén.

Gruppen arbetar helt ideellt men deltagarna ”vinner” ändå mycket på sitt engagemang.

– Det är en väldigt fin gemenskap. När man blir änka är det lätt att bli sittande hemma, och det här är ett underbart sätt att bryta den ensamheten, berättar Kerstin Eliasson.

Från och med den 15 oktober hänger deras första utställning ”Glädje i återbruk” i Kummelby kyrka. Alla verk är till salu, och utställningen pågår till den 12 november.

ANNONS
Fakta

Så hjälper kyrkan romer i Rumänien

Såhär beskriver Svenska kyrkan projektet för romer i Rumänien:

”Kyrkans projekt P 220 stöder romer som lever i utsatthet. Genom att erbjuda skola för barn och vuxna, yrkesutbildning i sömnad och jordbruk, toaletter och bättre bostäder, arbete för kvinnor och barns mänskliga rättigheter växer romernas möjlighet till ett bättre liv”.

Källa: Svenska kyrkan
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.