Återfallsförbrytare dömd för flera inbrott

En 54-årig man har dömts till fängelse för inbrott och stölder i flera lokaler i Nacka kommun i början av oktober.
Bland annat stal mannen ett kassaskåp.
54-åringen, som begick brotten under en villkorlig frigivning för andra liknande brott, har erkänt.

54-åringen har dömts för att den 2 oktober ha brutit sig in lokaler på Finnboda kajväg, där han tagit datorer, headset, avståndsmätare, laserpass, kommunikationsradio, arbetshandskar, väskor och kaffe värda totalt 50 000 kronor.

Samma dag bröt han sig in i två andra lokaler, på Tre Kronors väg, där han tog ett kassaskåp, diverse verktyg och en lasermätare till ett sammanlagt värde av cirka 25 000 kronor, liksom maskiner värda omkring 19 000 kronor.

Vid det senare tillfället hade han 2,5 gram amfetamin på sig.

54-åringen har erkänt såväl inbrottsstölderna som ringa narkotikabrott. Han har inte kunnat ge någon förklaring till varför han gjorde inbrotten och stal föremålen.

Mannen är tidigare dömd för liknande brott.

När mannen begick de här inbrotten var han villkorligt frigiven.

Frivården har i ett yttrande sagt att mannen riskerar att återfalla i brott och att han har behov av övervakning, eventuellt skyddstillsyn förenat med vård.

Nacka tingsrätt anser att eftersom det handlar om återfall i brott, dessutom relativt kort tid efter det att mannen blev villkorliga frigiven, ska straffet bli fängelse, i det här fallet tre månaders fängelse.

Mannen ska betala 6 000 kronor i skadestånd till ett av företagen vars lokaler han bröt sig in i.

En tång, en bultsax och ett bräckjärn som tagits i beslag får mannen inte tillbaka. Inte heller den narkotika som påträffades på mannen, eller det toalettpapper, kaffe, kaffefilter och papper som hittades.

54-åringen ska stanna kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.