Återinförs smöret kan korven dras in

Debatten om smör i skolan är fortsatt het i Vallentuna.

Centerpartiet vill återinföra smöret.

– Återinförs det måste vi ta bort något annat, som korv, säger kostchefen Ingrid Fuch.

När Bregott togs bort från Vallentunaskolorna och ersattes med margarinet Becel för ett och ett halvt år sedan blev många, både föräldrar och politiker, upprörda.

Nu driver Centerpartiet att Bregott ska tillbaka till skolbarnen. Frågan ska upp i årets första möte i barn- och ungdomsnämnden, berättar Björn Furugren Beselin (C), ordförande i nämnden.

Men kostchefen Ingrid Fuchs är kritisk till politikernas ställningstagande.

– Jag tycker det är tråkigt att man inte kan skilja på förnuft och känsla. För mat är mycket känsla som ligger människan nära, säger hon.

Hon hänvisar till Livsmedelsverkets rekommendationer och menar att hon inte kan följa skollagen, som säger att barnen ska serveras en näringsriktig måltid, om smöret tas tillbaka.

Alternativet, menar hon, är att servera tristare mat.

– Det handlar om tio gram smör. Återinförs det måste vi ta bort något annat, som korv. Och vi kan aldrig spetsa såser med creme fraiche eller grädde.

Redan förra året bestämde utbildningsnämnden, som styr gymnasieskolan, att återinföra smöret. Men det genomfördes aldrig eftersom beslutet enligt kostchefen var otydligt skrivet och det inte går att skilja skolköket på gymnasiet och grundskolan åt.

– Det är allvarligt när en tjänsteman inte följer politiska beslut. Jag är jättesur över det, säger Björn Furugren Beselin.