ANNONS

Återvändare från terrorgruppen fortsätter begå brott i Stockholm

Sex personer ur Expressens kartläggning bor i Stockholm.
Sex personer ur Expressens kartläggning bor i Stockholm.
Grova bedrägerier, stölder och knivbrott. Expressen har kartlagt flera IS-återvändare i Sverige och Stockholm. Många fortsätter begå brott efter sina resor till terrorsekten i Syrien.
–  Den här kategorin av personer har en lägre våldströskel än normalt, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till tidningen.
ANNONS

Expressen har tillsammans med stiftelsen Doku, som granskar jihadism, kartlagt 15 IS-återvändare. Gemensamt för samtliga är att de fortsatt begå brott i Sverige.

Av dessa är sex personer bosatta i Stockholm.

Dömts till fängelse

I kartläggningen finns bland annat en 30-årig man som varit knuten till den jihadistiska gruppen al-Taqwas ungdomsförening. Flera personer ur föreningen har rest ner till Syrien och anslutit sig till jihadistorganisationer. Han reste första gången hösten 2013 och har därefter gjort flera besök.

Han har dömts till två års fängelse för grovt bedrägeri och bokföringsbrott i en härva tillsammans med flera personer ur den svenska jihadistiska miljön.

Begått stölder med andra extremister

En annan 27-årig man reste ner till Syrien 2012 och gjorde ett till besök året därpå. I Sverige har han dömts i en härva med stölder och hälerier tillsammans med andra islamistiska extremister.

En 23-årig man bosatt i Stockholm anslöt sig till IS 2014 och reste hem 2016. Han är son till en mycket framträdrande al-Qaida-medlem som dödades 2008. Väl hemma i Sverige dömdes han för bland annat stölder, bedrägerier, grovt häleri och knivbrott.

Den här kategorin av personer har en lägre våldströskel än normalt.

Magnus Ranstorp, terrorforskare.

Många begår allvarliga brott

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan säger till tidningen att det är anmärkningsvärt många av återvändarna som begår allvarliga brott. Två återvändare bosatta utanför Stockholm har bland annat åtalats för ett brutalt mord på en man i Örebro förra sommaren.

– Den här kategorin av personer har en lägre våldströskel än normalt. Samtidigt är många av dem fortfarande inne i den småkriminalitet som de höll på med redan innan de reste till Syrien, säger han.

ANNONS

Efterfrågar avhopparprogram

Enligt Expressen finns det flera utredningar som pekar på att IS-återvändare är knutna till kriminella gäng och nätverk. Magnus Ranstorp efterfrågar en avhopparprogram för de här personerna.

–  Omedelbart efter att de kommit hem så bör det inledas en förundersökning. Det är viktigt att myndigheterna har koll på den här kategorin så att inte deras brottsliga verksamhet eskalerar. Det är också viktigt att ta ett helhetsgrepp. Många av dem som kommer hem har ett batteri av sociala problem.

Fakta

IS-terroristerna som fortsätter begå brott i Stockholm

30-årig man, Stockholm

30-åringen var knuten till den jihadistiska gruppen al-Taqwas ungdomsförening. Flera personer ur föreningen har rest ner till Syrien och anslutit sig till jihadistorganisationer. Han reste första gången hösten 2013 och har därefter gjort flera besök. Han har hyllat Usama bin Laden på Facebook.

Har dömts till två års fängelse för grovt bedrägeri och bokföringsbrott i en härva tillsammans med flera personer ur den svenska jihadistiska miljön.

30-årig man, Stockholm

Reste till Syrien i februari 2015 och återkom senare samma år. Har på Facebook gett stöd till Islamiska staten. Den nittonde januari förra året greps han med en kniv i Järfälla. I polisförhör uppgav han ”att han alltid bär kniv”.

23-årig man, Stockholm

23-åringen reste till Syrien i november 2012 och återkom 2016. Han anslöt sig till IS i juli 2014. Han är son till en mycket framträdande al-Qaida-medlem som dödades 2008.

Väl hemma dömdes han för stöld, bedrägeri, grovt häleri, brukande av falsk urkund, olovlig körning och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

27-årig man, Stockholm

Han reste ner till Syrien i november 2012 för att återvända året därpå. Tillbaka i Sverige har han dömts i en stor härva med stölder och grova hälerier tillsammans med flera andra personer ur den extrema jihadistmiljön.

24-åring, Stockholm

Han var i Syrien under en period 2013. Personen är son till en nyckelspelare inom den svenska jihadistiska miljön som är föremål för flera terrorutredningar. Dömd för olovlig körning och snatteri.

Källa: Expressen/Doku
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.