Klubbat: Alla stockholmare tvingas sortera sitt matavfall

2023 blir det obligatoriskt för hushållen. Det beslutade fullmäktige på måndagskvällen.
2021 ska 70 procent av allt matavfall i Stockholms stad sorteras ut och återvinnas till biogas och biogödsel.
Det är ett tufft mål, med tanke på att cirka 25 procent sorteras ut i dag.
För att ha en chans att nå målet gör staden nu matavfallsinsamling obligatorisk, i två steg:
- Från den 1 januari 2021 måste alla restauranger och kaféer vara anslutna till kommunens matavfallsinsamling, om de serverar fler än 25 portioner per dag.
- 2023 blir det obligatoriskt för hushållen, och alla övriga verksamheter i staden.
Beslutet klubbades på måndagskvällen efter 20 minuters debatt i kommunfullmäktige.
Ny sorteringsanläggning
Men det finns ett förbehåll. Många flerbostadshus i Stockholm har sina soprum i källare där man av arbetsmiljöskäl inte kan ställa de bruna kärl där matavfallet slängs. De som bor i dessa hus ska i stället slänga sina matrester i olikfärgade påsar, som ska skiljas ut vid sophanteringen.
För det krävs dock optisk sortering, alltså att anläggningen ”ser” skillnad på röda och gröna påsar och kan sortera ut vad som är vad.
Den tekniken ska finns vid den planerade sorteringsanläggningen i Högdalen – som är kraftigt försenad. Nu är planen att den ska starta hösten 2022. Det är en förutsättning för att alla hushåll ska kunna uppfylla kravet.
Avfallskvarnar räknas
De fastighetsägare som inte har möjlighet att sortera ut matresterna utan att bygga om sina utrymmen ska kunna söka dispens.
Fastighetsägare som har installerat avfallskvarnar i köken behöver inte heller ansluta sig till stadens matavfallssystem, eftersom deras återvunna matavfall blir till biogas. Däremot är hushåll med komposter skyldiga att ansluta sig. Orsaken är att komposterna inte genererar biogas.
Grönsaks, rotfrukts- och fruktskal, äggskal, kaffesump och te – mycket hör hemma i den bruna påsen. Foto: Stefan Källstigen