ANNONS

Ny återvinning kan dröja tre år – MP kritiserar planeringen

Återvinning, Solna, Sundbyberg, återvinningscentral
Solna- och Sundbybergsbor har inte kunnat återvinna i större omfattning i närområdet sedan i höstas.
En ny returpark efter stängningen av Kvarnkullen kan ta flera år – tre år enligt nuvarande prognos.
Nu riktar Miljöpartiet i båda kommuner kritik mot Sundbybergs stad.
– Sundbyberg behöver ett styre som på allvar prioriterar en fungerande återvinning, säger Anton Fendert (MP).
ANNONS

I höstas stängdes återvinningscentralen vid Kvarnkullen för att kunna ge plats åt bygget av tvärbanan som ska gå ut mot Kista. Sedan dess har Sundbyberg- och Solnabor hänvisats till närliggande kommuner som Täby, Upplands Väsby, Bromma och Lidingö.

I förra veckan kritiserades Sundbyberg stad av Miljöpartiet i Solna för att inte ha sett till att det fanns en ny återvinningscentral, redo att ta över Kvarnkullens funktion när den stängde.

– Man kan konstatera att det har tagit lång tid, med en bättre planering hade man kunnat få till det snabbare. Det här gör att Solnaborna inte får lika bra möjligheter till återvinning som tidigare och att de måste åka längre, säger Bernhard Huber, kommunalråd och gruppledare för MP i Solna.

Får medhåll

De får medhåll från Miljöpartiet i Sundbyberg.

– Det här är en förvånansvärt dålig hantering. Planeten står inför en massiv resursbrist, samtidigt som haven svämmar över av plast. Sundbyberg behöver ett styre som på allvar prioriterar en fungerande återvinning, säger Anton Fendert (MP), oppositionsråd i ett pressmeddelande.

Kan dröja tre år

Men att få en ny returpark kan ta tid. Enligt protokollet från kommunfullmäktiges sammanträde i mitten av februari har Sörab inväntat ett överklagande på bygglovet.

 

När det är klart återstår budgetering, detaljprojektering och upphandlingar. Sammanlagt kan det röra sig om tre år innan Sundbyberg och Solna får en återvinningscentral igen.

ANNONS

–  Ett nytt förslag om en ny och bättre typ av anläggning har presenterats för staden utifrån framgångarna med återbruk och Returpunkten. Vi väntar nu på deras återkoppling på det förslaget, säger Beatrice Tjärnhell, kommunikationschef på Sörab.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.