ANNONS

Så ska Upplands Väsby bli bättre på att matsortera

återvinning, Matavfall: Daniel Aronson på VäsbyHem, Upplands Väsby
Bostadsbolaget VäsbyHem har matavfallstunnor i alla sina fastigheter. "Det är en självklarhet för oss", säger förvaltaren Daniel Aronson.
2020 ska hälften av allt matavfall i Sverige återvinnas – för klimatets och miljöns skull.
I Upplands Väsby kämpar man i stället för att nå det lokala målet, på 35 procent.
ANNONS

Bananskal, kaffesump, äppelskruttar, potatisskal, brödbitar, överbliven pasta och äggskal. Varje år hamnar tonvis av stockholmarnas matavfall i soporna, och bränns upp.

Knappt 30 procent allt matavfall i länet utsorteras och blir biogas och biogödsel, till fromma för miljön och klimatet.

Det är långtifrån det nationella målet, som är att 50 procent av allt matavfall ska återvinnas 2020, från hushåll, storkök, butiker och restauranger.

– Det är jätteviktigt att öka matåtervinningen, både för att få miljövänligare drivmedel och för att slippa konstgödsel. Det var därför Stockholms läns kommuner startade den gemensamma kampanjen Sortera matresten, säger Johanna Göransson, marknads- och försäljningschef vid Telge Återvinning i Södertälje och med i kampanjens styrgrupp.

Miljöstyrande taxa

Sortera matresten startade sitt arbete för fyra år sedan, med barnfamiljer som främsta målgrupp. Sedan dess har andelen hushåll och verksamheter som sorterar ut sitt matavfall ökat, men det ser väldigt olika ut i olika kommuner.

Södertälje/Nykvarn ligger i topp. Där sorterades över 50 procent av matavfallet ut 2018, medan siffran bara var runt 21 procent i Ekerö.

I Upplands Väsby återvinns 31 procent av matavfallet, och man kämpar för att höja siffran.

– Över 60 procent av alla hushåll är anslutna till matavfallsinsamlingen, så  mycket handlar om att dessa hushåll behöver bli bättre på att sortera sitt matavfall. Vi måste också komma tillrätta med felsorteringen, alltså få bort plast och andra sopor ur det insamlade matavfallet. Sedan arbetar vi hela tiden med att öka anslutningsgraden, säger Diana Undén, kvalitetsutvecklare vid kommunens kretsloppsenhet.

Andel matavfall som sorterades 2018


*Renhållningsföretaget SRV servar Haninge, Huddinge, Botkyrka, Salem och Nynäshamn. Separat statistik finns inte. 

Källa: Sortera matresten

ANNONS

Som många andra kommuner har Upplands Väsby en miljöstyrande avfallstaxa och informerar kontinuerligt om matavfallsåtervinning via sina olika kanaler.

Med hjälp av det hoppas man nå det lokala målet på 35-procentig matåtervinning 2020, ett mål man delar med andra kommuner som är anslutna till återvinningsföretaget Sörab. Det nationella målet på 50 procent, satt av regeringen, blir däremot för tufft för Upplands Väsby att nå.

Matavfall: Daniel Aronson på VäsbyHem, Upplands Väsby

Väsbyhem har matafavfallstunnor i alla sina fastigheter. ”Vi vill helst bygga ner markbehållare för att undvika dålig lukt, men på vissa platser går det inte. Då sprutar vi i stället Bioteria över soporna. Det tar död på bakterier på ett naturligt sätt, och är helt ofarligt”, säger Daniel Aronson. Foto: Hanna Lilja

De flesta kommuner i länet gör samma bedömning, visar Mitt i:s rundringning. Men vad beror då den stora skillnaden mellan dem på?

– En avgörande faktor är hur länge man sorterat. I Södertälje har vi hållit på sedan 2001 och har hunnit nå ut med budskapet. Kommuner med en stor andel villaägare har också en fördel. Det är enklare att få till insamlingssystem för dem och lättare att ställa ut kärl vid villor, säger Johanna Göransson vid Telge Återvinning.

Inte så kladdigt

Hon betonar också vikten av bra insamlingssystem och god kommunikation.

– Man måste synliggöra vikten av att återvinna och visa att det inte är så jobbigt och kladdigt som en del kanske tror. Det är lätt att återvinna matrester och tar inte alls lång tid.

Fakta

Sörab återvinner åt nio kommuner

Återvinningsföretaget Sörab ägs gemensamt av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna. Bolaget tar hand om hushållsavfallet i samtliga ägarkommuner, utom Stockholm.

Allt matavfall fraktas till Uppsala Vatten & Avfall AB:s biogasanläggning, där det rötas till biogas och biogödsel.

Ägarkommunerna (utom Stockholm) har en gemensam avfallsplan, och ett delar målet att 35 procent av matavfallet ska sorteras ut 2020.

Källa: Sörab
Fakta

Matresterna i bruna påsen blir biogas och biogödsel

Den som sorterar ut sina matrester lägger dem vanligtvis i en brun papperspåse. Påsen slängs  i ett eget sopkärl, som hämtas av ett renhållningsföretag. Sedan fraktas avfallet till en biogasanläggning, där det omvandlas till biogas och biogödsel.
Biogasen blir bränsle för sopbilar, bussar och personbilar i stället för bensin och diesel.
Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.