ANNONS

Återvinning, nej tack

Tyresö kommun gillar inte NCC:s planer. ”Vi tycker att det är slöseri med mark då det finns konkreta idéer på hur området skulle kunna användas för att gagna de boende i Tyresö och Nacka”, säger kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Saweståhl.
Tyresö kommun gillar inte NCC:s planer. ”Vi tycker att det är slöseri med mark då det finns konkreta idéer på hur området skulle kunna användas för att gagna de boende i Tyresö och Nacka”, säger kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Saweståhl.
Återigen får NCC Tyresö kommun och de boende kring Skrubbatriangeln att rasa. Nu på grund av att NCC vill återvinna rivningsmaterial på ­platsen.

Tyresö vill stoppa ­planerna. NCC vill lugna berörda med att verksamheten inte bullrar.
ANNONS

Förra våren reagerade många då NCC ansökte om att få anlägga en stenkross i Skrubbaområdet. Stenkrossen stoppades, men nu rasar Tyresö kommun och de närboende igen, då NCC ansökt om att få anlägga en återvinningscentral för bygg- och rivningsavfall på platsen.

Lotta Wiking som har bott i Lindalen i 17 år och vill inte se någon återvinningscentral i Skrubbaområdet.

– Jag tänker kämpa för att dem inte får igenom det, säger hon.

Hon tror att en anläggning för återvinning av byggmassor kommer att störa gramnnarna, och vill inte att den ska vara porten till ­Tyresö.

De närmaste bostäderna ligger drygt 100 meter från Skrubbatriangeln och området är enligt kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) inte lämpligt för miljöstörande verksamhet. Kommunen vill hellre se en brandstation eller idrottsanläggning på platsen. Idéer som Lotta Wiking ger tummen upp för.

Birgitta Norberg, kommunikationsstrateg på NCC, tror dock att gammalt agg ligger bakom de boendes och kommunens inställning till företagets ansökan.

– Här handlar det om att vi ska ta emot och sortera bygg- och rivningsavfall, säger hon.

Bygg- och rivningsavfallet ska komma från företag men främst NCC:s egna projekt. Birgitta Norberg ser det som att företaget bidrar till en bättre miljö och ökad återvinning. Och någon bullrande verksamhet handlar det inte om, menar hon.

NCC:s bullerutredning visar att de håller sig under 50 decibel mellan klockan 6.00 och 22.00, vilket är Naturvårdsverkets riktlinjer för industribuller. Nattetid kommer det inte att ske någon verksamhet och enligt mätningarna når bullret max 45 decibel dagtid.

ANNONS

NCC tror att ansökan blir beviljad. Tyresö kommun har andra förhoppningar. I ett försök att stoppa planerna har man erbjudit sig att köpa marken från Stockholms stad. Ett erbjudande man ännu inte fått besked om.

I torsdags hade Tyresö ett möte med Stockholms stad.

– De öppnade för att titta på möjligheten att flytta NCC:s tänkta verksamhet till en annan plats. Något klart besked kom inte men vi ser det som ett steg i rätt inriktning, säger Fredrik Saweståhl.

Ansvariga på Stockholms stad har inte gått att nå för en kommentar.

Fakta

NCC arrenderar

Skrubbatriangeln ligger i Nacka kommun men ägs av Stockholms stad och arrenderas av NCC.

Området gränsar till Lindalen och Hanviken i Tyresö.

Källa: NCC/Tyresö kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.