ANNONS

Hela listan: Så många klagade på Väsbys återvinningsstationer

Återvinning station Lahällsviadukten i Täby.
Gärna nära till återvinningen – men inte för nära. Allt fler bygglov överklagas av grannar.
Nedskräpning vid återvinningen kostar miljoner varje år – och gör att det blir allt svårare att hitta platser till stationerna.
Lokaltidningen Mitt i har sammanställt alla klagomål i norrkommunerna.
Så här ser det ut där du bor.
ANNONS

I torsdags morse möttes den som besökte återvinningsstationen vid Lahällsviadukten i Täby av en sorglig syn. Påsar och kartonger med glas och mjukplast låg i drivor framför de gröna insamlingscontainrarna.

– Vi är rörande överens här om att det är rent bedrövligt! Det brukar vara en ren avstjälpningsplats för byggavfall, ibland kan man hitta toalettstolar, säger Lahällsbon Barbro.


Så många klagade i Upplands Väsby – station för station

Källa: Förpacknings- och tidningsinsamlingen


Bygglov drar ut på tiden

Klagomålen på återvinningsstationerna har ökat jämfört med förra året i flera av kommunerna i norra länet. En konsekvens av detta är att det blir allt svårare att hitta platser för stationerna som finns på både kommunal och privat mark.

– Bygglovsprocessen blir längre då fler har synpunkter på placeringen, eller överklagar bygglov med hänvisning till nedskräpningen. Kommunerna gör vad de kan för att upplåta mark, men det varierar mycket mellan olika kommuner hur mycket mark de har tillgång till, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Om den faktiska nedskräpningen också ökar är däremot svårt att säga.

ANNONS

– Ju mer det skrivs om återvinningsstationerna, desto mer hör folk av sig. Man blir bättre och bättre på att förstå att FTI är huvudman för återvinningsstationerna för förpackningar och returpapper, säger Annika Ahlberg.


Här ökar klagomålen – kommun för kommun

Källa: Förpacknings- och tidningsinsamlingen


Du betalar för skräpet

Kostnaden för nedskräpningen vid återvinningssationerna ligger på runt 20 miljoner kronor per år i hela landet. Och det är pengar som i slutändan hamnar på kvittot när vi handlar.

– I förlängningen innebär det att det blir dyrare för dig och mig att handla mjölk och andra förpackade varor, säger Annika Ahlberg.

Det blir dyrare för dig och mig att handla mjölk.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.