ANNONS

Ny återvinningscentral kan öppna i oktober

återvinning Sörab
Kommunen planerar för att slå upp en tillfällig återvinningscentral i korsningen Rissneleden/Valkyriavägen redan i oktober.
Sörab stängde nyligen Kvarnkullens återvinningscentral och bygget av den nya ÅVC:n har fastnat hos Lantmäteriet.
För att lösa situationen, och lindra irritationen hos Sundbybergsborna, planerar kommunen nu att slå upp en tillfällig återvinningscentral i Rissne redan i oktober.
ANNONS

Den 21 augusti stängde Sörab Kvarnkullens återvinningscentral i Ursvik, då marken behövs i arbetet med bygget av nya tvärbanan.

Därmed står kommunen utan en permanent återvinningscentral, och Sörab hänvisar nu till Hagby ÅVC i Täby eller Görnväln ÅVC i Järfälla, 1,6 respektive 1,3 mil bort. Plus till de mobila ÅVC:er som åker runt i kommunen.

Sörab har i drygt två års tid planerat för en ny återvinningscentral i Valla park i Rissne. Planerna har överklagats till Mark- och miljödomstolen, vilka avslog överklagan. Nu har de dock fastnat hos Lantmäteriet som måste bli klara med en fastighetsförrättning av marken.

– Vi skickade in ansökan om bygglov till kommunen redan förra sommaren, men Lantmäteriet måste mäta in tomten innan det kan beviljas. Och det har de inte gjort än, säger Rikard Fröling, projektledare på Sörab.

Mindre än Kvarnkullen

Glappet som nu uppstått i väntan på en ny ÅVC har skapat irritation både bland Sundbybergsbor och politiker.

ANNONS

Målet är att öppna en tillfällig anläggning redan i oktober.

Peter Schilling (S)

Nu planerar kommunen därför att slå upp en tillfällig återvinningscentral i korsningen Rissneleden/Valkyriavägen i väntan på att Sörab kan börja bygga.

– Det viktigaste för mig och Sundbybergsborna är att så snart som möjligt få en ersättnings-ÅVC på plats. Målet är att öppna en tillfällig anläggning redan i oktober, säger Peter Schilling (S), Kommunstyrelsens ordförande.

Platsen är dock betydligt mindre än vad Kvarnkullen var och Rikard Fröling räknar med att man här bara kommer få plats med fyra containrar för större sopor.

– Man kommer inte heller kunna slänga farligt avfall och trädgårdsavfall här. Anläggningen blir också bara öppen för privatpersoner, inte för småföretagare som Kvarnkullen var berättar han.

Stockby returpark Lidingö Sörab

Stockby returpark på Lidingö står som förebild för hur Sörab:s nya återvinningsstation i Rissne kan komma att se ut. Foto: Sörab.

Fakta

Om SÖRAB

SÖRAB är ett regionalt bolag som ägs av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.