Bil efter bil åker in på Sätra återvinningscentral. En strid ström av människor går fram till de olika containrarna där man kan slänga allt från torra löv och gammalt gräs till uttjänta badkar, trasiga ugnar, rester av målarfärg och gamla däck.

Mattias Ståhl håller på att byta golv i sin lägenhet och är här och slänger gamla träbitar. En bit bort har Linda Nilsson slängt ris från sin balkong, porslin och gammal matolja. Men snart blir det ändring. I början av 2025 ska återvinningscentralen stänga. 

– Det är tråkigt att den ska stänga för det är enkelt att åka hit, säger Linda Nilsson.

I maj har över 17 000 bilar med skräp kommit till Sätra Återvinningscentral.

I maj har över 17 000 bilar med skräp kommit till Sätra Återvinningscentral.

Angie Gray

Uppsagda av fastighetsägaren

Enligt Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall, SVOA, är orsaken till stängningen att de har blivit uppsagda av fastighetsägaren. Marken ägs av Stockholms stad, men Ellevio som har tomträtten ska bygga ett ställverk där återvinningscentralen ligger. Enligt tidigare planer skulle den flytta bara några hundra meter bort längs Strömsätravägen men nu har de planerna skrotats eftersom Elllevio behövde en större yta än vad som tidigare var tänkt. I stället erbjöds SVOA mark högre upp på ett berg, vilket skulle innebära att Sätra ÅVC skulle behöva minska ner sina ytor.

– Ytan blev för liten sett till framtida behov och det blev inte ekonomiskt försvarbart med de enorma kostnaderna för att spränga och deponera bergmassor, säger Alexandra Fleetwood.

Många av de besökare Felix Lindmalm och Hasan Degerli träffar är besvikna över stängningen. "Folk är jätteledsna och frågar om de ska behöva ställa skräp på gatan nu" säger Hasan Degerli.

Många av de besökare Felix Lindmalm och Hasan Degerli träffar är besvikna över stängningen. "Folk är jätteledsna och frågar om de ska behöva ställa skräp på gatan nu" säger Hasan Degerli.

Angie Gray

Hundtals besökare varje dag

Sätra ÅVC är välbesökt, enligt Hasan Degerli som jobbar med att guida besökarna rätt. Hit kommer mellan 800 och 1000 personer per dag på helgerna och 400 till 600 på vardagarna. Mellan den 1-24 maj hade runt 17 000 besökare varit där och lämnat skräp. 

I södra Stockholm finns i dag tre återvinningscentraler, en i Sätra, en i Östberga och en i Högdalen. Linda Nilsson ser inte fram emot att behöva åka till Östberga.

– Här är det mycket folk men det funkar bra, det var kaos och jättelånga köer sist jag var i Östberga, säger hon. 

Mattias Stål har samma erfarenhet.

– Det brukar vara mer köer där och väldigt mycket trafik, säger han. 

Stockholms vatten och avfall letar nu efter mark för att etablera en ny återvinningscentral men det är oklart när det kan bli av. 

Kommer det att bli överfullt på de andra återvinningscentralerna i söderort när den i Sätra stängs?

– Nej det kommer det inte bli, säger Alexandra Fleetwood.

Det är redan i dag problem med att skärp dumpas i Sätra naturreservat. Tror ni att det kommer att öka när återvinningscentralen stängs?

– Vi arbetar med ett flertal tjänster för att underlätta för Stockholmarna att göra sig av med sitt avfall på ett ansvarsfullt och hållbart sätt och genomför löpande olika typer av kommunikationsinsatser. Men varje individ har också ett eget ansvar. Den som blir påkommen att dumpa avfall polisanmäls och döms med vite för nedskräpning, säger Alexandra Fleetwood.