Döda djur och griseri – här är de mest anmälda stationerna

Återvinningsstationer.
Arne Gustafsson vid stationen i Tuna. Överst till höger ett dött djur vid Rödstu Hage och nederst till höger Skäcklingevägen i juni 2018.
Ett kadaver hittades nyligen vid en återvinningsstation i Segersjö.
Men stationen är ändå långt ifrån den mest anmälda i Botkyrka och Salem.
– I dag ligger det bildäck och matsopor på marken, men det kan vara allt möjligt, säger Tumbabon Arne Gustafsson.

Nyligen upprördes många Tumbabor av att någon dumpat ett dött djur vid en återvinningsstation på Rödstu Hage.

Slaktavfall återvinningsstation Rödstu Hage.

Djurrester vid Rödstu Hage. ”Luktar som fan” skrev en Tumbabo på Facebook. Foto: Privat

Rödstu Hage är trots detta långt ifrån den mest anmälda stationen i Botkyrka och Salem. Värstingen ligger vid en vändplan på Sedelvägen/Tumbavägen i Tuna. Den har blivit anmäld mer än 250 gånger sedan början av 2018.

– Här är det alltid överfullt med skräp utanför insamlingsbehållarna. I dag ligger det bildäck och matsopor på marken, men det kan vara allt möjligt. Behållaren för kartong är alltid överfull, det borde ställas upp en till, säger Tumbabon Arne Gustafsson som Mitt i möter här.


Klagomål per station – Botkyrka

Antal klagomål 1/1-21/8. Källa: FTI

Bristande tömning och behov av städning vid återvinningsstationerna är de vanligaste anledningarna till att stationerna anmäls.

– Det finns en skylt som informerar om kameraövervakning över området. Några kameror har jag aldrig sett till. Men det kanske skulle bli mindre skräpigt om det verkligen fanns kameraövervakning, säger Arne Gustafsson.

Återvinningsstation i Botkyrka Arne Gustafsson vid Sedelvägen.

Arne Gustafsson vid den mest anmälda stationen i Botkyrka och Salem.

Men FTI har inte fått tillstånd för kameror vid någon av landets 5 000 återvinningsstationer. Och några sopspioner använder man sig inte av i Stockholms län i dag.

– De privatpersoner och verksamheter som dumpar soporna felaktigt intill återvinningsstationer vet att de gör fel. Många av dem gör sig skyldiga till miljöbrott. De kan ju lämna mycket av grovsoporna helt gratis på återvinningscentralern, säger Annika Ahlberg som är regionschef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen som ansvarar för stationerna.

Marko Saastamoinen, Kassmyra.

I juni förra året träffade Mitt i Marko Saastamoinen vid återvinningsstationen i Kassmyra. Foto: Anders Björklund/Arkiv

Hur ofta återvinningsstationerna i länet töms varierar.

– Många menar att denna station har ett för stort upptagningsområde, den räcker helt enkelt inte till, säger Arne Gustafsson i Tuna om stationen i Tuna.

Om det blir några förändringar återstår att se.

– Generellt så ökar vi inte antalet tömningar just nu, utan det vi gör är att utvärdera varje återvinningsstation för sig, säger Annika Ahlberg.


Klagomål per station – Salem

Antal klagomål i Salem 1/1-21/8.
Källa: FTI