ANNONS

”Onödigt att konsumera nytt när man inte behöver”

årets julklapp, Kakan Niemistö,
Kakan Niemistö visar upp en schysst julklapp – en vintage fuskpäls.
"Det återvunna plagget” är årets julklapp. Frågar du Kakan Niemistö som jobbar på klädbutiken Humana på Timmermansgatan är argumenten för att återbruka kläder många.
– Det är jätteonödigt att konsumera nytt när man inte behöver det. Sen är det roligare också. Man får leta lite och hitta kläder som man känner är ens egna.
ANNONS

För den trendige Stockholmaren är det ingen nyhet att det är hett att återvinna – det har det varit länge – men att det skulle bli årets julklapp 2018 kom kanske som en överraskning.

Det är företaget HUI Research, Handelns Undersökningsinstitut, som för 31:a året i rad har utsett årets julklapp.

Från bakmaskin till återvunnet

1988 var det bakmaskinen – de senaste åren har det varit flugor som spikmattan, robotdammsugaren och VR-glasögonen.

I år är årets julklapp ”det återvunna plagget”.

Sophie Nilsonne på HUI Research menar att detta främst syftar på återvinning av material‚ något som blir allt vanligare i klädbranschen, men att det också kan innebära återbruk genom second hand.

– En liten del i det här är kläder som kan få nytt liv genom second hand, men den främsta anledningen till att vi har valt det som årets julklapp är att vi ser att vi närmar oss storskaliga intiativ när det kommer till återvinning inom klädproduktionen. Det är något vi tror kommer ha en betydande del inom modehandeln i framtiden.

Fler handlar second hand

När det kommer till att återvinna genom second hand är Humana på Timmermansgatan 23 stället som gäller.

Här är de flesta plaggen från 90- och 2000-talet och kundkretsen är ung, hipp och både miljö- och modemedveten.

24-årige Kakan Niemistö jobbar i butiken sedan två år tillbaka men har själv shoppat second hand betydligt längre än så. Hon upplever att kundkretsen har breddats under åren och att återbruk av kläder tilltalar alla typer av människor i dagsläget.

ANNONS

– Även lite ”bratigare” ungdomar har börjat komma hit. Synen på second hand som något ”smutsigt” har försvunnit.

”Gamla trender kommer tillbaka”

Kakan tror att second hand har vuxit i popularitet mycket tack vare internet – och ett större behov av att känna sig unik.

– Det handlar nog också mycket om att gamla trender kommer tillbaka och att kläderna faktiskt fortfarande finns att få tag på.

Vad är de bästa argumenten för att handla second hand?

– För miljön, självklart. Det är jätteonödigt att konsumera nytt när man inte behöver det. Sen är det roligare också. Man får leta lite och hitta kläder som man känner är ens egna.