ANNONS

Fler åtgärder för lantbrukare efter torkan

torr mark och hink med vatten
Fler åtgärder för att hjälpa lantbrukare.
Lantmännen levererar krispaket och regeringen ger jordbruksverket i uppdrag att utforma ett förslag på hur stöd från resterande krispaket ska se ut. - EN klapp på axeln, säger Lantbrukaren Jan Erik Ternström.
ANNONS

Mitt i har tidigare berättat om Jan Erik Ternström utanför Kungsängen, en av alla de lantbrukare som har det tufft efter sommarens torka.

När regeringen den 30 juli presenterade sitt stödpaket på 1,2 miljarder kronor valde man att först prioritera stödfoder. Rätt prioriterat tyckte Jan Erik, men hoppades också att det skulle komma hjälp även till andra producenter än de med djur.

Idag, fredag, presenterade Lantmännen ett krispaket för sina medlemmar på 220 miljoner kronor. Krispaketet består bland annat av extra återbäring, borttagna avgifter och extra rabatter. Bland annat blir det 1,5 procents sänkning av krediträntan och tillägg på två procent på handel med Lantmännen Lantbruk under resten av året.

Jan Erik ser lösningen som en klapp på axeln, men inte mer. Speciellt hade han velat se en rejäl insats kring just krediträntan, eftersom många lantbrukare under våren handlar stora mängde på kredit, för att sedan betala när pengarna börjar komma in efter sommaren.

– Om du får två procents rabatt i affären, hoppar du av glädje då? I förhållande till verkligheten är det futtiga åtgärder, säger han.

Kan bli mer

Per Lindahl är styrelseordförande i Lantmännen och menar att det kan komma fler åtgärder framöver.

– När bokslutet är klart har vi en tydligare bild av hur allt har gått. Förhoppningsvis kan vi då se att det gått bra så att vi kanske kan göra ytterligare en utdelning, säger han.

ANNONS

Den här torkan var ingen beredd på, menar han, och det fanns ingen krisplan för hur ett liknande läge skulle hanteras. Det kan dock komma att ändras. Framför allt tror Per Lindahl att fler kommer tänka annorlunda efter den här sommaren.

– Överhuvudtaget kommer vi inom lantbruket nog fundera över prioriteringar, som vilka grödor man sår till exempel.  Kanske blir det viktigare att välja tålig gröda framför lite mer avkastning, säger han.

Jordbruksverkets uppdrag

Regeringens krispaket hade tidigare bara delvis preciserade stödåtgärder, men under torsdagen gav regeringen Jordbruksverket i uppdrag att föreslå inriktning och utformning av stöd även för resterande del av krispaketet.

Jordbruksverket ska i sitt förslag se till de svårast drabbade, oavsett produktionssinriktning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.