ANNONS

Här är åtgärder som ska ge snabbare bussresa

Busshållplatsen i Henriksdal förlängs
Busshållplatsen i Henriksdal förlängs
Målning. Förlängd hållplats. Fri högersväng.
Tre åtgärder som har eller ska genomföras och som ska ge bussresenärer en snabbare bussresa.
Nästa vecka får politikerna i Stockholms läns landsting en redovisning om olika åtgärder i länets busstrafik på sitt bord, där bland annat insatser för busstrafiken i Nacka redovisas.
ANNONS

Bara knappt varannan buss i länet, 44 procent, har god standard när det gäller framkomlighet.

Det framgår av en redovisning som politikerna i trafiknämnden i Stockholms läns landsting får på sitt bord nästa vecka.

Sämst är situationen för innerstadsbussar, och något bättre för regionala bussarna, som Nackabussarna.

Trängsel orsaken

Den begränsade framkomligheten för bussarna bedöms i redovisningen generellt bero på trängsel i trafiken och då främst på grund av bristen på reserverat utrymme för bussarna.

En annan brist som påverkar restiden är att hållplatserna ligger för nära varandra, såväl i innerstan som exempelvis i Nacka.

Av redovisningen framgår även att landstinget planerar för, eller i viss mån redan har genomfört, 20 olika åtgärder som berör Nackabussarna, till en kostnad av mellan 200 och 260 miljoner kronor. De 20 åtgärderna väntas totalt ge bussresenärerna en tidsvinst på totalt knappt en halvtimme.

En av åtgärderna som redan genomförts, är målning för bussfil vid trafikplats Lugnet, för bussar mellan Nacka centrum och Slussen, en åtgärd som enligt landstingets redovisning ska ha gett en tidsvinst på 20 sekunder för de som åker buss i riktning mot Slussen.

Förlängd busshållplats

I Henriksdal är arbete på gång att förlänga busshållplatsen i riktning mot Slussen, vilket ska ge resenärerna en tidsvinst på hela en minut och trettio sekunder.

I Mölnviksrondellen i Värmdö är på förslag att tillåta fri högersväng för bussar mellan Nacka trafikplats och Hemmesta vägskäl vilket ska ge resenärer en tidsvinst på 45 sekunder.

ANNONS

En annan åtgärd i Värmdö som berör Nackaresenärer är en planerad utbyggnad av väg 222 mellan Mölnvik och Ålstäket, vilket skulle ge resenärer en tidsvinst på drygt en och en halv minut.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.