ANNONS

Åtgärdsprogram ska rädda sjöarna

Fagersjöviken, kanske den del av Magelungen där läget är mest kritiskt.
Fagersjöviken, kanske den del av Magelungen där läget är mest kritiskt.
Många är oroliga för Magelungens och Drevvikens framtid.

Nu ska miljöförvaltningen ta fram underlag för ett lokalt åtgärdsprogram
ANNONS

Satsningen gäller Magelungen, Drevviken och Forsån. Sjöarna lider av liknande problem: Övergödning med igenväxt och algblomning som följd. Syrefattiga bottnar gör att fisken försvinner.

– Miljöförvaltningen kommer att göra en analys av vilka källor som påverkar sjöarna, både vad gäller övergödning, miljögifter och metaller. Syftet är att ta fram ett åtgärdsprogram för god ekologisk och god kemisk status, säger Juha Salonsaari.

Det som redan är känt om Magelungens problem är att vattentillströmningen är dålig. Samtidigt påverkas sjön gradvis av föroreningar från sjöarna Orlången och Trehörningen, samt dagvatten från Farstaområdet.

Föreningen Magelungens vänner har länge förespråkat muddring och åtgärder för bättre tillrinning.

– I och med det här åtgärdsprogrammet har vi fått hoppet tillbaka, säger Jon Kahn, ordförande för Magelungens vänner.

Både Magelungens vänner och allianspartierna är dock oroliga att åtgärdsprogrammet endast kommer att fokusera på sjöarnas växt- och djurliv. I ett skriftligt yttrande på miljönämndens sammanträde i tisdags krävde alliansen att de mänskliga värdena också tas med i arbetet.

– Vi vill att människor ska kunna bada, paddla och fiska i de här sjöarna. Det är viktigt att ta hänsyn till de rekreativa värdena, säger Jonas Naddebo (C), vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

– Uppdraget är tydligt, vi fokuserar på flora, fauna och vattenkemi. Men det finns ju synergieffekter. Får sjön en klarare vattenspegel och vi kommer tillrätta med övergödningen, då blir sjön mer attraktiv även för människor, svarar Juha Salonsaari.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.