Att bo i Finntorp har blivit stekhett

Prisutvecklingen på bostäder i Finntorp brukar vara ett samtalsämne i den lokala frisersalongen där Nina Khosropour, Jasmin Pettersson och Faranak Khosropour jobbar.
Prisutvecklingen på bostäder i Finntorp brukar vara ett samtalsämne i den lokala frisersalongen där Nina Khosropour, Jasmin Pettersson och Faranak Khosropour jobbar.
Priserna på bostadsrätter i Finntorp har på två år stigit med 34 procent.

Det är nästan dubbelt så mycket som bostadsrätter generellt i Nacka.

– Folk borde demonstrera, tycker en Finntorpsbo.

Under första kvartalet i år har genomsnittspriset för en bostadsrätt i Finntorp legat på 45 985 kronor per kvadratmeter. Det ger ett pris på 3,5 miljoner kronor för en genomsnittlig trea.

Kvadratmeterpriset är 34 procent högre än snittet för samma period 2013, visar statistik som Svensk mäklarstatistik tagit fram.

Det är också mer än prisutvecklingen i hela Nacka. Mellan januari och mars 2015 har bostadsrätterna generellt stigit med 18 procent jämfört med samma period 2013. Genomsnittspriset för en bostadsrätt i Nacka var förra veckan 41 474 kronor per kvadrat.

Jasmin Pettersson som har frisörsalong i Finntorps centrum blir upprörd när hon kommenterar prisutvecklingen i Finntorp.

Kunderna i hennes frisersalong brukar prata om priset på bostäder, säger hon. Själv tycker hon att prisutvecklingen är orättvis och omotiverad.

– Det är jättedyrt, det är omöjligt att köpa bostad, säger hon.

Sven-Ove Andersson som har bott i Finntorp i fyra år ser fördelar med prisutvecklingen:

– Nu har vi fått mataffären tillbaka. Och det har öppnat en ny förskola, säger han.

Olof Edelsvärd, mäklare på Länsförsäkringar, säger att orsaken till prisutvecklingen i Finntorp, liksom på andra platser, är att det byggs för få bostäder. Annars är det ”samma Finntorp som för några år sen”, konstaterar han.

Per Olofson, mäklare på Fastighetsbyrån, säger att nyproduktionen av bostäder som pågår i Nacka påverkar bostadspriserna i hela kommunen.

– Hela området blir attraktivt.

Elisabeth, Finntorpsbo sedan många år, tycker för sin del att prisutvecklingen kan ifrågasättas. För ungdomar blir det ”ohållbart” när de ska skaffa bostad, säger hon.

– Folk borde demonstrera, tycker hon.

Är du förvånad över prisutvecklingen i Finntorp?

Sven-Ove Andersson, Finntorp:

– Priserna beror på bostadsbristen. Det är ett bra område för barnfamiljer. Och nu har vi fått tillbaka matbutiken.
Bertil Larsson, Finntorp:

– Nej, det beror på efterfrågan på bostäder. Att bo här har fördelar, som restaurang, matbutik och närhet till Sickla köp-kvarter.
Elisabeth,

Finntorp:

– Det är inte förvånande sett till 
bostadspolitiken som förs. Det byggs för få bostäder. Folk borde demonstrera mot utvecklingen.
Nicolas Lepage, Finntorp:

– Ja, det finns inget som motiverar ökningen. Jag tycker 
situationen är jobbig, jag funderar på att köpa bostad men det har ju blivit så dyrt.