ANNONS

Att driva jourhem ger ingen pension

”Jag vill göra det här därför att jag känner att det är viktigt”, säger Veronica Rocque, som just nu tar hand om två tonårsflickor.
”Jag vill göra det här därför att jag känner att det är viktigt”, säger Veronica Rocque, som just nu tar hand om två tonårsflickor.
Hon tar emot barn och ungdomar i akuta lägen dygnet runt.

Men nyligen upptäckte hon att uppdraget som jourhem inte ger någon pension.

– Det är otroligt kränkande, säger Veronica Rocque.
ANNONS

Veronica Rocque är en av drygt 20 personer som jobbar som jourhem åt Sollentuna och sju andra kommuner som ingår i Jourhems- och familjehemspoolen.

Dygnet runt ska hon vara redo att öppna sitt hem för barn och ungdomar som är i behov av en akut placering. Men nyligen upptäckte hon att jobbet inte ger någon pension.

– Jag fick hem det orange kuvertet och såg att inget var inbetalt från poolen. Jag jobbar och sliter dygnet runt men får ingen pension.

Enligt Jourhems- och familjehemspoolen, som drivs av Sollen­tuna kommun, beror det på att jourhem inte är ett arbete, utan ett uppdrag.

– Man måste vara anställd för att arbetsgivaren ska betala tjänstepension och eftersom vi är uppdragsgivare kan vi inte göra det. Enligt socialtjänstförordningen kan vi varken anställa jourhem eller familjehem, säger Maria Klemets Hellberg, chef vid Jourhemspoolen nordväst.

Veronica Rocque sa upp ett fast jobb som behandlingspedagog för att bli jourhem. Nu upplever hon att hon sitter i en rävsax.

För eftersom hon ska vara redo att ta emot barn dygnet runt får hon inte jobba med annat och på så vis tjäna in sin pension.

– Det är superdumt och sätter mig i en otrolig fälla. Jag blir tvungen att förlita mig på min partner och måste själv försöka pensionsspara. Det står ingenting om det i mitt kontrakt. Jag känner mig lurad, säger Veronica, som inte tycker att arvodet på drygt 21 000 kronor före skatt räcker till att lägga undan pengar.

Enligt Maria Klemets Hellberg är det meningen att jourhemmen själva ska spara till sin pension.

ANNONS

Varför står det inte i kontraktet?

– Det gjorde inte det, men gör det nu. Men jag tycker att vi har varit tydliga och informerat om det. Sedan gör man ju ett val när man ingår avtal med oss.

Men sätter man inte folk lite i klistret med ett sådant här avtal?

– Jag uppfattar det inte så. Det här är en fråga som inte har lyfts upp på det sättet förut.

Kan man kompensera begränsningarna i lagen med att höja arvodet så att de får marginal att själva pensionsspara?

– Den frågan får vi diskutera med dem som fattar beslut, men vi kan inte förändra lagen. Vi måste utgå från vad som är bäst för barnen och då kan man som jourhem inte förvärvsarbeta.

Det står inget om det i mitt kontrakt. Jag känner mig l­urad.veronica rocque

Fakta

Andra regler gäller för familjehem

Ett jourhem tar tillfälligt – upp till fyra månader – emot barn som socialtjänsten bedömer är i behov av en akut placering.

Jourhem och familjehem är inte samma sak. Familjehemspersoner är ställföreträdande förälder och kan jobba vid sidan av.

I vissa kommuner kan jourhemspersoner också jobba, men i Sollentuna anser man att det är bättre för barnen om personen är hemma på heltid.

Källa: Sollentuna kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.