25 saker att göra på sommarlovet i söderort

Sommarlovstips söderort: Det här kan du göra på sommarlovet i södra Stockholm.
Det här kan du göra på sommarlovet i söderort – Mitt i tipsar.
Den blomstertid nu kommer! Den 11 juni får alla skolbarn äntligen sjunga in sommarlovet.
Mitt i har listat 25 av aktiviteterna i söderort under sommaren.

Enskede-Årsta-Vantör

Rörelsefestival i Bandängens parklek

För att få fler barn och unga att röra på sig anordnas en rörelsefesival i Bandängens parklek mellan den 5 och 9 augusti.

Åtta lokala idrottsföreningar kommer att vara på plats och barnen kan prova olika idrotter som kampsporter, fotboll och handboll.

Arrangörer är Issam Hariri och Alexander Roka, som arbetar på Bäckahagens skola.

Aktiviteter på Östberga torg

Den 15 juni klockan 13 invigs sommartorget med karnevalståg tillsammans med Superstarorkestern som spelar Balkanmusik. Grillen tänds cirka 13.45 och det blir aktiviteter, lekar och dans. Ingen föranmälan behövs.

Programmet är sedan fullspäckat på Östberga kulturhus under sommaren. 17 juni hålls Precious trash workshop för 9-13-åringar, 19 juni en musikföreställning för hela familjen med Bach in the Street, Vargkatten och Länsmusiken och 24 juni kan man prova på schack och tävla mot jämbördiga.

Badbussar till Gålö

Vecka 26-31 kommer stadsdelens badbussar att rulla från Östberga, Dalen och Hagsätra ut till Gålö. Vid Simpvik kan man bada, spela fotboll, fiska, pyssla och mycket mer. Bussarna hämtar upp passagerare på förmiddagen och kör sedan tillbaka på eftermiddagen.

Ingen föranmälan behövs men däremot krävs ett intyg från vårdnadshavare att du får följa med badbussen och att du kan simma.

Prova på golf på Årstafältet

Vid fyra tillfällen under sommaren kan barn och ungdomar 10-18 år prova på golf på Årstafältet. Golfträningen hålls varje onsdag i juli mellan 15.30 och 17.30 med samling på Östberga torg. Aktiviteten är gratis men anmälan krävs.

Filmnatt på Hagsätra fritidsgård
Den 28 juni klockan 19.30 startar kvällen med grillning i parken för alla ungdomar på Hagsätras fritidsgård. Klockan 23.30 stänger gården som vanligt för alla förutom de som är inbokade för filmnatten.

Omkring 17 ungdomar får plats att delta och föranmälan och intyg från föräldrar krävs.

Hitta mer information om sommarlovsaktiviteterna i Enskede-Årsta-Vantör här.

På Årstafältet kan unga prova på golf under sommaren.

Farsta

Dansläger i Hökarängen

15-19 juli hålls ett dansläger för barn och unga på Tegelscenen i Hökarängen. I fem dagar kan deltagarna prova på olika dansstilar, skapa egna danser med andra och lära känna nya kompisar.

Förmiddagarna mellan 10-13 riktar sig till barn mellan 6 och 10. Eftermiddagspasset 14-17 riktar sig till barn och unga mellan 10 och 16.

Rörelsefestival på Farsta IP

Den 12 juni hålls en rörelsefestival på Farsta IP. Dagen, som är gratis, riktar sig till sommarlediga barn som är mellan 8 och 15 år och boende i Farsta.

De unga besökarna kan prova på idrotter som fotboll, friidrott, basket, judo, capoeira, taido och boccia. Man kan också röra på sig i både hoppborgar och hinderbanor.

Skateskola i Gubbängen

Vid parkleken Nybygget i Gubbängen hålls en Skateskola 24 juni-12 juli mellan klockan 13 och 17. Skolan riktar sig till barn och unga som är mellan 8 och 16 år gamla. Barn under 8 är är välkomna i vuxens sällskap.

Högdalens skateförening instruerar både nybörjare och den som redan kan en del. Deltagarna bjuds på vatten och frukt.

Ungdomshäng på Sköndalsbadet

Unga mellan 12 och 19 kan bada i bassängen och delta i roliga aktiviteter på Sköndalsbadet. Ungdomshänget pågår varje fredag och lördag 14 juni-17 augusti klockan 18-23, förutom midsommarhelgen.

Bassängen, som har extra hög temperatur i vattnet, bemannas med två fritidsledare och två badvakter.

Sjön Trekanten Trekantsparken

Hägersten–Liljeholmen

Sommarlov i Trekantsparken

I Trekantsparken i Liljeholmen kommer ungdomsledare på plats att ordna aktiviteter för ungdomar mellan 12 och 15 år varje vardag klockan 10-18.

Dagkollon 

Vecka 25-29 hålls olika dagkollon för ungdomar mellan 12 och 15 år. Deltagarna kan bland annat prova på roller derby i Brännkyrkahallen, gå på filmkollo på Internationella Engelska skolan eller pridekollo på Gröndals ungdomscafé. Anmälan krävs.

Kvällshäng med ungdomsgårdar

För unga mellan 13-18 anordnar ungdomsgårdarna kvällshäng måndagar, onsdagar och fredagar vecka 25-29. På måndagar är det grillkväll på Gröndals ungdomscafé, på onsdagar ses man vid Trekantsbadet i Liljeholmen och på fredagar är det häng vid badberget i Örnsberg klockan 18–21.

Dagläger Eolshälls 4H-gård

Eolshälls 4H-gård i Axelsberg anordnar dagläger för 7-14-åringar under skollovet. På 4H-gården kan deltagarna bland annat sköta om djuren, rida, pyssla med ull, bada, paddla kanot och åka på utflykt. I skrivande stund finns lediga platser vecka 24 och vecka 31. Föranmälan krävs och en lägeravgift tas ut.

Hitta mer information om sommarlovsaktiviteterna i Hägersten-Liljeholmen här.

Hopptornat i Flatenbadet

 Vid Flatenbadet hålls en gratis simskola för barn födda år 2012 och 2013.

Skarpnäck

Utflykter med fritidsgårdar

Bagishuset, fritidsgården i Skarpnäck och Björkhagens fritidsgård anordnar en rad gratisaktiviteter och utflykter under sommaren, som riktar sig till ungdomar från årskurs 7 och upp till 17 år. Vad sägs till exempel om att besöka Flatenbadet med Äventyrsgruppen den 19 juni eller paddla kanot på Söderbysjön den 10 juli.

Några av aktiviteterna kräver anmälan, däribland ett sommarkollo på Nåttarö för 13-15-åringar 17-20 juni, en utflykt till Skara Sommarland 26 juni eller Liseberg 3 juli.

Nytorpsbadet

På Nytorpsbadet kan alla sommarlovslediga sola, bada och ha skoj. Dessutom kan man låna spel, gå på familjeträning och lära sig rädda en kompis med livboj.

Simskola vid Flatenbadet

Bli vän med vatten i sommar. Vid Flatenbadet hålls en simskola för barn födda år 2012 och 2013 som är folkbokförda i Stockholms stad.

Simundervisningen pågår måndag till fredag under veckorna 32-33 och man behöver inga förkunskaper för att delta. Anmälan krävs men simskolan är gratis.

Bokbussen

Glädjebesked för alla bokmalar – barnens bokbuss kommer till Skarpnäcks stadsdelsområde under sommaren.

Datum och tid är inte helt spikat men preliminärt klockan 11-16 på följande platser: 2 juli Flatenbadet, 27 juli Lagaplan i Bagarmossen, 3 augusti Nytorpsbadet, 6 augusti Flatenbadet, 9 augusti Nytorpsbadet.

Hitta mer information om sommarlovsaktiviteterna i Skarpnäck här.

Torg_STSH_Torg2715

I sommar kommer bokbussen till Skarpnäck.

Skärholmen

Lovely Days med Fryshuset och 127-festivalen

Fryshuset Skärholmen har ett schema fyllt av aktiviteter, tävlingar och utflykter. Bland annat anordnar man 127-festivalen som kommer till parkleken Ängen i Bredäng vecka 26–27. Evenemanget kommer att erbjuda en rad olika aktiviteter som skate och basket.

Vecka 28 kommer festivalen till parkleken Vårgården i Vårberg och vecka 30-31 hålls den på torget vid gymnasiet i Skärholmen.

Sätrabadet

Från den 1 till 18 juli blir det massor av olika gratisaktiviteter för barn och unga på Sätrastrandsbadet. Varje vardag klockan 13-19 kan man bland annat låna kanoter, spela boule och kubb, gå på DJ-skola, spela sällskapsspel eller köra fem-kamp.

Älvsjöbadet

Skärholmens sim-och idrottshall erbjuder gratisaktiviteter vid utomhusbadet Älsvjöbadet onsdagar från 12 juni till 24 juli. Vissa dagar finns landaktiviteter som fotboll och yoga, medan andra dagar fokuserar på vattenaktiviteter som familjevattengympa, prova på simskola för barn mellan 8-14 år, samt vattenpolo för alla.

Tisdagen 2 juli kan man dessutom lära sig Hjärt-lungräddning.

Bibblans sommarklubb

På sommarklubben i Skärholmens bibliotek kan alla 8-12-åringar träffas för att prata om böcker, ge varandra boktips och fika tillsammans. Sommarklubben hålls 20 juni, 18 juli och 15 augusti, klockan 13-14.

Under hela sommaren kan man dessutom hänga i bibliotekets sommarhörn och läsa, lösa korsord, träffa kompisar eller gå en frågepromenad.

Hitta mer information om sommarlovsaktiviteterna i Skärholmen här.

Sommartorg, Älvsjö torg.

På Älvsjö torg hålls en cykel- och trafikskola 5 juli.

Älvsjö

Älvsjöfesten

Den 14 juni klockan 12-17 hålls den traditionsenliga Älvsjöfesten i parkleken Kristallen. Under festen blir det barnteater med Ispingvinen, cirkusskola med Cirkus Cirkör, ballongclown, vatten i plaskdammen, ansiktsmålning, hoppborg, kaninhoppning och mycket mer.

Aktiviteter på parkleken Kristallen

Parkleken Kristallen anordnar en rad olika aktiviteter under vecka 25 och 26. Vad sägs till exempel om en Gameday den 17 juni – där deltagarna kan prova på olika spel, sporter och lekar.

Dagen därpå, den 18 juni, hålls djurens dag i parken och man utser Solbergas sötaste husdjur.

Gokart och paintball med Ungdomens hus

Även 5:e Elementet, Ungdomens hus i Älvsjö, arrangerar flera utflykter och aktiviteter för unga i stadsdelen. Vecka 25 anordnas ett sommarkollo på Kärsön för unga födda 04-06.

Veckan därpå, 25 juni, kan man köra gokart och den 2 juli är det dags att utmana varandra i paintball. Anmälan och betalning sker på Ungdomens hus.

Cykel- och trafikskola

Onsdagen 5 juli hålls en cykel-och trafikskola på Älvsjö torg. Cykelskolan ska ge barn mellan 7 och 9 år möjlighet att lära sig cykla under trafiksäkra förhållanden.

Erfarna ledare är på plats och barnen får öva på trafikregler, vägregler, vägmärken och cykelns utrustning. Cyklar och hjälmar finns att låna, men oömma kläder rekommenderas.