’’Att jobba håller mig frisk’’

Oscar Hjärre, 74, gillar att jobba. Så pass mycket att han struntar i pensionärslivet. Nästan en femtedel av kommunens pensionärer väljer samma väg.
Oscar Hjärre, 74, gillar att jobba. Så pass mycket att han struntar i pensionärslivet. Nästan en femtedel av kommunens pensionärer väljer samma väg.
Nästan var femte Huddingebo som fyller 65 väljer att fortsätta jobba. För Trångsundsbon ­Oscar Hjärre, 74, var valet enkelt.

– Så länge lusten finns tänker jag fortsätta, säger han.

Källartrappan till villan i Fullersta är missfärgad och inte alls i samma skick som våningstrappan. Oscar Hjärre kör för fullt med slipmaskinen.

– Grundarbetet är viktigt och det som tar längst tid, säger han.

Trots sina 74 år vill inte Oscar Hjärre sluta jobba.

Sedan tre år är han med i Veteranpoolen Huddinge, som vänder sig till 55-plussare som vill jobba extra och tjäna en slant.

– Jag har en sjukdom som heter rastlöshet och tycker om att träffa människor. Jag tycker inte om att sitta still och bara vara hemma. Att jobba håller mig frisk helt enkelt, säger han.

Innan Oscar Hjärre blev pensionär jobbade han som målare och hade firma med sin tvillingbror.

– Fördelen med poolen är att jag slipper tänka på bokföring och så har jag friheten att välja vilka jobb som jag vill ha, säger han.

I Huddinge kommun har antalet pensionärer ökat de senaste tre åren med nästan sju procent.

Samtidigt har antalet 65- plussare som fortsätter att jobba ökat med cirka elva procent, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Karin Lindvall, som driver Veteranpoolen Huddinge tillsammans Kristin Bladh Ström, ser att många pensionärer vänder sig till poolen efter några år i pensionärslivet.

– Många av våra veteraner är redan aktiva pensionärer som reser mycket och är engagerade i olika slags föreningar. De vänder sig till poolen för att de känner att de vill fortsätta med sitt yrkesverksamma liv och vill jobba, säger hon.

Gruppen som går med poolen främst för att fylla ut pensionskassan är liten, enligt Karin Lindvall.

– Majoriteten vänder sig till oss för att de känner att de inte är färdiga. De tycker om att komma ut och vill känna sig behövda. Vår äldsta veteran är 86 år och väldigt verksam, säger hon.

Då och då får Karin Lindvall höra att de äldre tar jobben från yngre personer som behöver tjäna pengar.

– Jag håller inte med där. Vi får oftast de uppdrag som ingen större firma vill ha. Arbete ger arbete och vi har få heltidsanställningar. När en kund vänder sig till oss är det för att man vill ha erfarenheten, tryggheten och kompetensen, säger hon.

I villan i Fullersta jobbar Oscar Hjärre för fullt.

Då och då pausar han och känner efter där han har slipat.

När ska du gå i pension?

– Aldrig, haha. Jag kommer nog att jobba så länge jag är frisk och har lusten.