ANNONS

”Att vara med i kampen piggar upp”

Per Janse på Sturegatan.
Per Janse på Sturegatan.
Våren 1971 var Per Janse med och startade Almstriden. Då handlade det om skydda 13 träd i Kungsträdgården.

45 år senare är det upp till kamp igen- denna gång gäller det Sundbybergs stadskärna.
ANNONS

Under en vecka i maj 1971 kokade Stockholms innerstad. Regeringen hade beslutat att fälla tretton hundraåriga almar för att bygga en ny uppgång till Kungsträdgårdens t-banestation.

Protesterna var massiva. Det var rörelsen Alternativ stad som organiserade motståndet. När de den 11 maj fick tips om att sågarna var på väg till Kungsträdgården – tipset kom från Alternativs stads insmugglade representant i parkförvaltningen – drog en telefonkedja igång.

– Det var dåtidens Facebook. Tipset om att fällningen skulle äga rum på natten spreds via telefon och folk slöt upp, berättar Per Janse, aktiv i Alternativ stad och en av initiativtagarna till Almstriden.

Natten till den 12 maj kom Per och 2 000 andra stockholmare till Kungsträdgården.

– Vi hängde i träden och vaktade dem tills politikerna gav upp.

Uppgången ritades om. 45 år senare står almarna kvar. Per Janse, idag Sundbybergsbo, minns känslan.

– Almstriden var en osannolik upplevelse. En kvarts miljon människor kom under en vecka. Vi var i världspressen! Almarna blev en symbolfråga, man hade rivit massor i Stockholms city. Nu var det ”hit men inte längre” och politikerna backade. Känslan var att allt är möjligt, säger han.

Lite samma känsla fick Per Janse i Sundbyberg 2013. Då hölls öppna möten för invånarna inför nedgrävningen av järnvägen och stadens nya centrum.

– Det var så många ville vara med tidigt i planeringen. Man lyfte Sturegatan, småstadskänslan och stadens själ. Det var ett massivt engagemang, politikerna fick nästan motorsågsfrisyrer. Jag blev upprymd – äntligen!

ANNONS

När Per och flera andra såg stadens första förslag på nya centrum tyckte de inte att man lyssnat på dem, och att byggnationen var för omfattande. I februari bildade de nätverket Trivsam stadskärna. Budskapet är tydligt: bygg inte på Sundbybergs torg.

– Många äldre Sundbybergare känner inte igen sig i staden längre. Man ska absolut bygga, gärna djärvt. Men bra och på rätt plats. Inte på torget, inte rakt in i hjärtat.

Nätverket vill hålla hushöjden nere i centrala Sundbyberg med variation i arkitekturen. Från pallen på kafé Princess nickar Per Janse ut mot sin stilförebild Sturegatan. Faktiskt orsaken till att han blev Sundbybergare 2009.

– Jag blev kär i Sturegatan och därigenom Sundbyberg. Gatan är mysig, trevlig. Varför ändra ett vinnande koncept?

Nätverkets alternativa modell av stadskärnan har lockat stor publik. De delar ut flygblad, håller möten och planerar namnlistor. Ett par hundra i alla åldrar och kön är med, berättar Per.

– Hoppas att makthavarna ser detta som en möjlighet. Om medborgarna släpps in på allvar under processen, kan nya stadskärnan bli fantastisk och stan sättas på världskartan.

Per trivs – och kan se vissa likheter med Almstriden.

– Att vara med i kampen piggar upp, och det är trivsamt att engagera sig i något konkret. Då var det för ett gäng träd, nu för att freda Sundbybergs själ och torget. Hit men inte längre.