Min lokala hjälte

”De får mig att vilja kämpa”

Det är inte så svårt, det handlar om att sträcka ut en hand, enligt Robert Moldén.
Det är inte så svårt, det handlar om att sträcka ut en hand, enligt Robert Moldén.
Jobbet som bilhandlare har gett friheten att lägga mycket tid och pengar på välgörenhet.
Jobbet som bilhandlare har gett friheten att lägga mycket tid och pengar på välgörenhet.
Robert Moldén hjälper Maher Slibi med sitt CV på SFI i Gångsätra.
Robert Moldén hjälper Maher Slibi med sitt CV på SFI i Gångsätra.
Det är på bilar han har tjänat pengar, men det är nyanlända som har gett honom mest.
– De ger mig mer än vad jag ger dem, säger Robert Moldén.

Friheten att bestämma själv när han ska jobba var, förutom bilintresset, det som lockade Robert Moldén när han startade sitt företag.

– Jag köper bilar på Blocket och säljer bilarna till bilhandlare. Jag är inne på Blocket säkert hundra gånger om dagen.

Affärsidén har gjort att han har kunnat köpa ett stort hus och en sportbil, men också hjälpa andra. Förra året omsatte hans företag 101 miljoner kronor.

– Det har gett mig möjligheten att göra många andra projekt. Jag ger ungefär en halv miljon om året till välgörenhet.

”Vi har tänkt på hur vi skulle vilja bli bemötta om vi tvingades fly till ett land.”

Han har byggt ett barnhem i Ghana, donerat en skolbuss, renoverat en förskola i Ukraina och hjälper nyanlända Lidingöbor att integreras, bland annat genom att skapa tillfällen för nyanlända och etablerade svenskar att umgås samt hjälpa nyanlända att hitta jobb.

– Vi har tänkt på hur vi skulle vilja bli bemötta om vi tvingades fly till ett land där man inte kan språket och kanske inte ens har samma alfabet. Jag hade velat ha en kompis, ett socialt sammanhang och hjälp att söka jobb.

Engagemanget för andra började när han var 16 år.

– Jag hade akne och det var extremt jobbigt för mig. Jag hade egentligen inte mer än någon annan, men jag ville inte gå till skolan. Jag frågade mig själv vad jag skulle göra om jag var fri från aknen och vilken energi jag skulle ha.

Han fick ett fadderbarn i studentpresent och började samarbeta med organisationen A world of friends.

”Vi är de första att säga att vi ska ta emot många, men de ska inte behöva sitta på boenden.”

Engagemanget växte och 2014 bildade han den ideella föreningen Nema Problema Foundation tillsammans med några kompisar. Det är inom den som nyanlända och etablerade svenskar sammanförs. Bland annat hjälper de till att skriva CV och har anställt en arbetskoordinator som ska matcha ihop nyanlända med företag.

– Det är några som fått anställning eller praktikplatser. Det finns extremt mycket kompetens, alltifrån veterinärer och folk som kan valla getter till bilmekaniker och it-ingenjörer. Och det finns extremt många språk, engelska, arabiska, dari. Det kommer att vara guld värt på tolkmarknaden och med 400 000 arabisktalande människor i Sverige är kunskap i arabiska relevant kompetens inom de flesta branscher.

Robert Moldén tycker att det är viktigt att individanpassa lösningarna.

– Det går såklart inte att säga exakt vad som ska göras för alla. Tvärtom måste integration baseras på delvis individanpassade lösningar. För en läkare kanske det är viktigast att lära sig bra svenska och kunna validera sina yrkeskunskaper från hemlandet. För någon med lite mindre kvalificerad yrkesbakgrund kanske det är viktigast att helt enkelt finna ett juste jobb, lite vilket som helst. Och för unga är det skola som gäller. Hur som tror jag att det viktigaste är att folk har en meningsfull sysselsättning – något att göra på dagarna.

Någon form av sysselsättning är lösningen.

– Vi är de första att säga att vi ska ta emot många, men de ska inte behöva sitta på boenden. De måste ut i arbete. Det är en vinst både ekonomiskt, man blir en nettopositiv samhällsmedborgare, och psykologiskt, man får kompisar och en plats i tillvaron.” 

”Efter att vi har haft någon av våra träffar går alla ut därifrån med så mycket mer energi, alla är positiva, glada och härliga. ”

Oftast får han positiva reaktioner och flera i Robert Moldéns omgivning har fått upp ögonen för hans engagemang – och även fått en mer positiv bild av nyanlända.

– Efter att vi har haft någon av våra träffar går alla ut därifrån med så mycket mer energi, alla är positiva, glada och härliga. De nyanlända ger mig mer än vad jag ger dem. De får mig att vilja kämpa.

Det händer att han får kritik, men det bryr han sig inte så mycket om. Han vill gärna förklara hur han tänker och vill inte verka otrevlig.

– Jag har inte tjänat en krona på flyktingar. Min favoritfråga är ”Vad gör du själv?” Det är kanske inte det trevligaste, men eftersom mitt arbete inte belastar statskassan tycker jag inte att folk har rätt att ha synpunkter. Absolut, jag är född på Lidingö, men jag startade med noll kronor som alla andra.

Fakta

Robert Moldén

Ålder: 26 år.

Bor: Högsätra.

Gör: Bilhandlare. ”Det är min main source of income, det är det som gör att jag har möjlighet att göra det andra.”

Aktuell: Blev årets företagare i Stockholm, finns med på tidningen Företagarnas lista över Sveriges mest lovande företagsidéer från entreprenörer under 30 år och har ständigt nya träffar och projekt med nyanlända och etablerade svenskar.