Åtta år i kö för bostad

”Jag vet inte om de som jobbar med bostäder förstår hur det känns att inte ha ett eget hem”, säger Vasso Stefani.
”Jag vet inte om de som jobbar med bostäder förstår hur det känns att inte ha ett eget hem”, säger Vasso Stefani.
Kötiden för hyresrätter blir allt längre i söderort. För att få en bostad i Liljeholmen måste man vänta i nästan tolv år.

För Vasso Stefani, 27 år, betyder hyresrätten hon fått i Älvsjö allt.

Det är en glad nybliven lägenhetsinnehavare som genom fönstret kan se Älvsjö station där hon varje dag startar resan till jobbet som butikschef i andra änden av stan. För 6 500 kronor i månaden har Vasso Stefani 40 egna kvadratmetrar att rå över.

– En del kompisar säger att det låter dyrt och litet. Men jag är glad bara över att ha en egen lägenhet, säger hon.

Liksom många andra i Stockholm har hon fått känna på hur det är att stå i stadens alltmer trögflytande bostadskö. Läget i Söderort är inget undantag. Exempelvis har väntetiden för en lägenhet i Solberga i princip fördubblats de senaste fyra åren och nu krävs nästan tio års kötid för en hyresrätt.

Vasso Stefanis första lägenhet var ett andrahandskontrakt under två år i Skärmarbrink. Det gick aldrig att känna sig riktigt hemma där.

– Det var ett år i taget. Man kan inte bo in sig och det är svårt att planera framåt när man inte vet hur länge man får bo.

Ett halvår innan kontraktet gick ut låg Vasso Stefani i intensivt via den kommunala bostadskön och även privata alternativ. Med sina åtta år i kön fick hon gå på ett fåtal visningar utan resultat. Andrahandskontraktet gick ut och hon fick flytta hem till sin mamma i Skärholmen.

– Det känns inte så kul att gå tillbaks när man har påbörjat ett eget liv och skaffat sig en karriär.

Men som tur var lossnade det för Vasso Stefani, och efter någon månad kunde hon skriva på ett förstahandskontrakt. Dessvärre visar färska siffror från Bostadsförmedlingen att åtta års kötid inte räcker särskilt långt. För fyra år sedan stod 287 000 personer i kön. Nu är det 431 000.

– Det handlar om en efterfrågan på bostäder som växer i länet och utbudet hänger inte med. Vi bygger inte. Det vi kan göra är att så många lediga lägenheter som möjligt finns på samma plats och att de är lätta att hitta, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen.

Dessutom har hyresrätterna totalt sett blivit färre. De senaste åren har minskningen avtagit men på drygt 20 år har hyresrätterna minskat från 260 000 till 196 000 i Stockholm stad. 1991–2012 ombildades, enligt SCB, 60 000 fler lägenheter än vad som tillkommit genom ny- eller ombyggnad.

– Det borde byggas fler hyresrätter. Jag vet inte om de som jobbar med bostäder förstår hur det känns att inte ha ett eget hem, ­eller hur många de är som köar, säger Vasso Stefani.

Fakta

Så mycket har kötiden ökat på fyra år

Så mycket har kötiden ökat på fyra år

ort 2009 2013

Liljeholmen 5,5år 11,5år

Aspudden 7,8år 11,7år

Solberga 5,1år 9,8år

Midsommarkransen 8,4år 10,1år

Älvsjö iu 6,8år