Åtta av skåpen länsade av tjuv

Nyligen skedde åtta inbrott i omklädningsskåp på Gångsätrabadet. Michael var en av dessa som blev av med både plånbok, bilnycklar och alla sina kläder.
Nyligen skedde åtta inbrott i omklädningsskåp på Gångsätrabadet. Michael var en av dessa som blev av med både plånbok, bilnycklar och alla sina kläder.
På en och samma dag blev åtta skåp uppbrutna i Gångsätrahallen. Michael blev bestulen på allt han hade – inklusive sina kläder.

Han är nu kritisk mot att badet saknar övervakningskameror.

– Det var flera skåp som var uppbrutna bredvid mitt. Jag förstår inte varför de inte har några övervakningskameror, säger Michael, som egentligen heter något annat.

I månadsskiftet april-maj besökte han Gångsätrahallen för att gå på gymmet en timme. Han brukar göra det ibland och låste som vanligt in sina värdesaker och kläder i ett skåp i omklädningsrummet.

Men när han kom tillbaka var skåpet uppbrutet och tomt. Han stod då i enbart gymbyxor för skåpet var länsat på allt innehåll. Han är upprörd över det inträffade.

– Det är för dåligt, allt försvann. Någon hade brutit upp mitt omklädningsskåp och tagit allt jag hade, även mina kläder. Jag fick gå ut till receptionen nästan naken för att få hjälp, säger han.

Michael fick hjälp av Per Bergvall i receptionen att söka runt i badhuset. Till slut hittade han sina kläder som var slängda i en papperskorg på en toalett.

Men tjuven, som hade brutit upp hänglåsen med en skruvmejsel, hade tagit hans två mobiler, bilnycklar och plånbok med alla kort och 2 000 kronor i kontanter.

Michael kontaktade polisen och anmälde stölden, men han tycker inte att hans anmälan fått någon större respons.

– Varken polisen eller kommunen verkar bry sig om sådana här saker. Badet får ju dåligt rykte, ingen vill ju komma dit och träna för att sedan bli bestulen, säger han.

Per Bergvall, jobbade alltså den aktuella dagen och enligt honom bröts ytterligare sju skåp upp den eftermiddagen.

– Det var många som blev drabbade, fyra skåp på damernas och fyra skåp på herrarnas. Det var en del folk i rörelse i omklädningsrummen, men jag såg inget misstänkt, säger han.

För ett par veckor sedan inträffade ännu en skåpstöld på badet.

– Det var samma tillvägagångssätt. Tidigare har vi varit förskonade och har haft få inbrott, säger Per Bergvall.

På Bosön har man inte haft några inbrott i år. Men där finns övervakningskameror i stora friidrottshallen, i styrketräningshallen och vid simbassängen. Och skåpen sitter i korridoren väl synliga för personalen i receptionen.

– Vi har inte blivit drabbade i år. Vi har bra uppsyn över de flesta skåp. Vi rekommenderar att alla tar med sig sina värdesaker i en väska in på gymmen, säger Kevin Dickson som jobbar i receptione.

Enligt Claes Trotzig på Lidingöpolisen anmäldes flera stölder på Gångsätrabadet vid den aktuella tidpunkten.

– Det hände en del där under en period, skåpen i omklädningsrummen har enkla låsanordningar. Ibland lägger besökarna bara sina värdesaker i en väska utan att låsa in den i ett skåp och det är inte bra, säger Claes Trotzig.

Nyligen hittade polisen en av mobiltelefonerna som stulits från Gångsätrahallen, i samband med att man grep en inbrottstjuv.

Däremot har polisen ingen möjlighet att öka övervakningen i hallen.

– Vi kan inte göra så mycket, det är inrättningen själv som håller med skåp, säger Claes Trotzig.

Enligt Tor Sundberg, anläggningschef på kultur- och fritidskontoret, finns det för närvarande inga planer på att sätta upp övervakningskameror inomhus i Gångsätrahallen.

– Det har inte varit aktuellt eftersom vi inte har haft några egentliga problem med stölder. Gångsätra är så litet i jämförelse med Bosön. Men nu har det hänt två gånger på en månad, och händer det igen så måste vi agera och kanske sätta upp kameror. Det är sorgligt att sådana här saker händer, men vi bryr oss om säkerheten i hallen, säger han.

Fakta

Stölderna minskar

Stölderna på idrotts-, bad- och sportanläggningar har minskat på Lidingö. År 2007 anmäldes 46 stölder, 2009 var antalet stölder 41. I fjol, 2011, anmäldes 32 stölder.

I Stockholms län minskade också antalet stölder. Under motsvarande år anmäldes 2 452, 2 186 respektive 1 817 stölder.

Källa: Brottsförebyggande rådet