Åtta av tio nöjda är en högre andel än i landet som helhet. Region Stockholm ligger i topp tillsammans med Region Halland. Jämtland ligger i botten, med bara 69 procent som anser att helhetsintrycket är gott.

Högst betyg i Stockholm får parametern "respekt och bemötande", med 86 procent nöjda, vilket även det är över rikssnittet.

Den slutna psykiatriska vården, där patienten läggs in, får sämre betyg. Bara 69 procent ger helhetsintrycket godkänt. Men även här är man mer nöjd med bemötandet: 77 procent svarade ja på den frågan.

Få har svarat

Den nationella patientenkäten i psykiatri genomförs vartannat år. I år har patienter som fått vård under mars, april och maj haft möjlighet att svara på frågor om sina upplevelser.

Svarsfrekvensen är dock låg, 31 procent inom öppenvården och 19 procent för slutenvården.

Även inom barn- och undomspsykiatrin är det få som svarar, 24 respektive 33 procent.

Missnöjda

Och här är de inte lika nöjda. Bara tre av fyra inom öppenvården anser att helhetsintrycket är gott, och inte ens hälften har haft en bra upplevelse av den slutna vården.

– Även om svarsfrekvenserna var låga ger det ändå en indikation på att många anser att vården inte har levt upp till förväntningarna, säger Maria Andersson vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i ett pressmeddelande.