ANNONS

Åtta bilar fick lacken förstörd

Flera bilar i Trinntorp hade repats ända från huv till baklucka. Foto: Privat
Flera bilar i Trinntorp hade repats ända från huv till baklucka. Foto: Privat
Minst åtta personer har fått sina bilar totalrepade på ångbåtsbryggans parkering i Trinntorp.

– Det är helt sanslöst onödigt. Den som har gjort det har inte ens någon egen vinning, säger Gunnar Bonthelius, en av de drabbade.
ANNONS

Åtta bilägare fick ett tråkigt avslut på sin skärgårdsvistelse då de under förra lördagen och söndagen kom för att hämta sina bilar vid ångbåtsparkeringen i Trinntorp.

Någon eller några hade roat sig med att massakrera lacken på bilarna. Förutom långa repor kunde bilägarna hitta pilar, hjärtan och budskap som ”Fuck you” och ”Kiss and hugs”. En bilägare hade till och med fått ett längre meddelande inristat på motorhuven: ”Jag har pimpat din bil hoppas du gillar det”.

– Det här måste vara skador för en halv miljon kronor. Många var i chock eftersom deras bilar bara var halvförsäkrade, säger Gunnar Bonthelius.

Han blev kvar på parkeringen ett par timmar i väntan på bärgare eftersom förövaren eller förövarna också hade skurit upp hans däck.

Även Maksim Lapitski blev vittne till förödelsen.

– De hade ristat från början till slut på flera bilar. Även om jag själv hade tur med min bil så blev jag upprörd. Det är dumt att bara förstöra, helt utan anledning.

Enligt Dan Falconer, motorspecialist på försäkringsbolaget IF, kostar en hellackering av en bil 40 000–50 000 kronor. Måste man dessutom rikta ut bucklor vill lackeringsfirmorna ha ytterligare 4 000–12 000 kronor. Bilägare som enbart har halvförsäkring får stå för kostnaderna helt själva.

Men även för en helförsäkrad bil blir skadegörelsen en dyr affär. För Gunnar Bonthelius, till exempel, handlar det om 4 000 kronor.

– Det känns surt. Jag har ju inte själv gjort något fel, säger han.

ANNONS

En genomgång av samtliga polisanmälda fall av icke brandrelaterad skadegörelse på bilar sedan år 2010 i Tyresö visar att antalet anmälningar brukar ligga på omkring 130 per år.

Värst drabbade under perioden är tätbefolkade vägar som Granängsringen och platser där många parkerar, som Tyresö centrum och Pluggvägen.

På polisen har man noterat Trinntorpsanmälningarna, men enligt kommissarie Svante Isaksson är det inte mycket polisen kan göra. Inte heller Göran Norlin, miljö- och trafikchef på Tyresö kommun, anser att det finns något kommunen kan göra.

– Vi kan inte spärra av parkeringen för den ska ju vara tillgänglig för allmänheten. Och att få kameraövervakning till en sådan plats är väldigt svårt. Som jag ser det är det här en polisiär fråga.

Det här måste vara skador för en halv miljon kronor. Många var i chock.Gunnar Bonthelius

Fakta

Granängsringen drabbas mest

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.