Min lokala hjälte

Åtta bussar fick punktering på nya Slussen-hindren

En stadsbuss lyckas på ett korrekt sätt passera hindret utan någon punktering.
En stadsbuss lyckas på ett korrekt sätt passera hindret utan någon punktering.
Åtta bussar har hittills fått punktering och en personbil har kört fast i de nya hinder som ska hindra smitkörningen på Skeppsbron och var på plats på torsdagsmorgonen.

Men trafiken flyter på bra, enligt de ansvariga.

På torsdagsmorgonen var det premiär för de nya hinder som ska hindra personbilar från att smitköra på Skeppsbron via Slussplan. Platsen är nämligen avstängd för bilar under hela Slussenbygget eftersom bussarna ska kunna komma fram ordentligt.

Hindren är så kallade spårviddshinder där bilar som försöker passera helt enkelt fastnar eftersom de har för kort mellan hjulen.

Enligt Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Slussen-projektet, har trafiken flutit på bra under morgonen, mycket tack vara de flaggvakter som är utplacerade fram till tisdag.

– En och annan bil smiter förbi flaggvakterna och kommer snopet fram till spårviddshindret. Då får de backa tillbaka och vända, säger hon.

Men flera bussar, som alltså ska kunna passera, har missbedömt svängen och fått punktering när hjulen kört in i de metallrör som omger hindret. När Mitt i:s fotograf var på plats hände det en finsk turistbuss.

– Det bara smällde, säger vår fotograf Pekka Pääkkö, om olyckan.

Enligt Eva Rosman hade totalt åtta bussar hunnit fått punktering vid elvatiden på torsdagsförmiddagen.

– Det gäller främst bussar från Södermalm som inte tar ut svängen ordentligt och hamnar snett mot hindret. Vi ska sätta upp några orange pollare som ledmärken för att göra en styrlinje för bussarna så de hamnar rätt. Vi ska också göra en justering på själva farthindret. Men de flesta bussarna klarade det bra. De är ju yrkeschaufförer, säger hon.

En personbil lyckades också med konststycket att missa hindret och köra rakt på det.

– Jag tror att han lyckades ta sig därifrån själv men det blev skador på bilen, säger Eva Rosman.

Flaggvakterna är kvar till måndag kväll nästa vecka.

– Det blir det stora examensprovet för hur det fungerar. Men de flesta är vanebilister och kommer att ha lärt sig vid det laget, säger Eva Rosman.