Min lokala hjälte

”Vi gör åtta sorters semlor”

Fatih Okur, Konditori Pallas
På Konditori Pallas i Vällingby bakas massor av semlor på fettisdagen.
I Sverige säljs det ungefär 40 miljoner semlor om året.
I Sverige säljs det ungefär 40 miljoner semlor om året.
På fettisdagen äter över hälften av svenskarna minst en semla, enligt Sveriges bagare och konditorer.
På Konditori Pallas i Vällingby laddar de för fullt.
– Vi förbereder allt som går så att det bara är att köra på tisdag, säger Fatih Okur.

Även om det har gått att köpa semlor länge är det fettisdagen som är den stora semmeldagen. Svenskarna köper i genomsnitt 5-6 semlor per person varje år, enligt Sveriges bagare och konditorer. Det blir total över 40 miljoner semlor. På fettisdagen äter över hälften av svenskarna, 55 procent, minst en semla.

”Bara semlor som gäller”

På Konditori Pallas i Vällingby räknar de med att sälja ungefär 2 000 semlor, mot normala 100.

– Ja, just på fettisdagen är det bara semlor som gäller, säger Fatih Okur.

– Semmeldagen är den dagen man jobbar mest som bagare.

Tar in extra bagare

För att hinna baka alla semlor på fettisdagen förbereds det som går att förbereda redan innan, så att det bara är att grädda, skära lock och fylla bullarna på tisdagen. För att klara trycket tas extra bagare in.

– Två skär semlorna, två lägger på mandelmassa och två lägger på grädde. Vi kör på från 04-05 på morgonen, och sedan bakar vi i 8 timmar så att vi har färska semlor hela dagen, säger Fatih Okur.

Har åtta sorters semlor

På Pallas säljer de normalt flera olika sorters semlor, men just på semmeldagen utökar de utbudet ännu mer, de bakar både klassiska semlor, wienersemlor, semlor med vaniljkräm och glutenfria semlor. Och några sorter till.

– Normalt har vi fem eller sex olika sorter. På semmeldagen har vi åtta sorters semlor, säger Fatih Okur.

Fakta

Visst du detta om semlor?

  • I Gustav Vasas bibel (1500-talet) kan man läsa om ”bakade semlokakor blandade med olio”.
  • Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simila”, som betyder fint vetemjöl.
  • Den 12 februari 1771 dog kung Adolf Fredrik på fettisdagens kväll efter en bättre middag, i vilken hetvägg (semla med varm mjölk) ingick.
  • Semlan får den form den har idag i slutet på 1800-talet, men var en lyx förbehållen de högre stånden.
  • Det är först efter andra världskriget när det ekonomiska uppsvinget gör vitt mjöl, grädde och socker tillgängligt som semlor blir något för gemene man.
  • Fastlagen börjar på fastlagssöndagen, eller fläsksöndagen, och följs av blå måndag och fettisdag. Det gällde att äta för att klara 40 dagars fasta, som inleds på askonsdagen och varar till påsk.
Källa: Nordiska muséet, Semleakademien, Svenska kyrkan