Åtta stölder ur lyxbilar samma natt

När Christer Borg kom ut till bilen en morgon var en av rutorna sönderslagen och airbagen stulen.
När Christer Borg kom ut till bilen en morgon var en av rutorna sönderslagen och airbagen stulen.
På en natt inträffade åtta stölder från exklusiva bilar i Örby och Högdalen. Polisen misstänker att en liga ger sig på nya bilar för att komma över utrustning i dem.

Hos Christer Borg slog tjuvarna till precis utanför huset.

Det var under natten mellan den 7 och 8 mars som bilar av märken som Mercedes, BMW och Audi råkade ut för stölderna. Samma sak har skett i flera andra områden i Stockholm och angränsande kommuner. I till exempel Älvsjö stals en ratt ur en Mercedes.

– Vi har sett en trend att man ger sig på de lite finare bilarna, som BMW och Mercedes. Mest har de gett sig på airbags, navigationssystem och sådant, säger kommunpolis Daniel Granström.

Statistik från polisområdet Globen visar att det sammanlagt sker över tusen inbrott i bilar varje år i Skarpnäck, Enskede-Årsta och Älvsjö. Förra året anmäldes 1 093 stölder ur fordon.

Stölderna brukar gå snabbt och vara svåra att uppmärksamma. Daniel Granström berättar att när en airbag stjäls brukar oftast en ruta krossas, men att bilen annars ser normal ut.

Örbybon Christer Borg är en av flera som har drabbats. För bara några veckor sedan stals airbagen från hans bil.

– Jag hade parkerat på infarten till min villa. På morgonen upptäckte mina två döttrar att den lilla rutan längst bak på bilen var krossad, säger han.

Christer Borg tittade in i bilen, men såg inte att något saknades. Men när han satte sig i fordonet märkte han att krockkudden i ratten hade försvunnit.

– Självklart blev jag chockad. Jag har aldrig blivit drabbat av något sådant tidigare. Örby känns tryggt och lugnt.

– Man slösar med min tid. Det känns jätteonödigt, man får beställa bildelar och sen stå för självrisken.

Polisen har lagt ned utredningen om bilinbrottet, vilket Christer Borg är besviken över.

– Jag tycker att de borde ha kollat upp det mer, men det känns som att de inte har tid med det, säger han.

Oftast har stölderna ägt rum på nätterna och ibland har stöldgodset hittats gömt i närheten av platsen där brottet begicks. Att skydda sina bilar mot stölderna kan vara svårt.

– Det drabbar bilar som står på gatan och sådana som står i allmänna garage. Det gäller att hålla uppsikt, säger Daniel Granström.

Christer Borg tänker försöka skydda sin bil mer.

– Jag ska ställa den i garaget på nätterna. Där hoppas jag att den står säkert, säger han.