ANNONS

Attacken mot moskén ryckte undan tryggheten

Attentat mot Bredängs moské. Mustafa Tumturk och Orhan Karan, ordförande i Sätra islamiska kulturförening
"Oskyldiga, fredliga muslimer angrips allt oftare i Sverige", säger Mustafa Tumturk. Han och Orhan Karan visar här bönerummet i moskén i Bredäng.
Flera hakkors och hatiska slagord sprejades i moskén i Bredäng.
"Jag undrar om de som ritade hakkorsen förstår innebörden: att man vill döda vissa grupper av människor", säger Mustafa Tumturk.
sprejat hakkors i moskén i Bredäng
Både Orhan Karan och polisen dokumenterade hakkorsen och den övriga vandaliseringen innan allt tvättades bort.
Här, i hörnet bakom skohyllan, firades smällarna av. angrepp mot moskén i Bredäng
Här, i ett hörn i rummet där de besökarna tar av sig skorna, fyrades smällarna av.
De bedjande hade lämnat lokalen en knapp timme före angreppet. Hade det skett tidigare hade bönelokalen varit full av människor och hyllorna av skor.
De bedjande hade lämnat lokalen en knapp timme före angreppet. Hade det skett tidigare hade bönelokalen varit full av människor och hyllorna av skor.
Attentat mot Bredängs moské. Bredängs moské, Bredängs torg 30 Orhan Karan, ordf i Sätra islamiska kulturförening
Orhan Karan visar var hakkorsen och hatorden var sprejade.
Det hatiska angreppet mot moskén i Bredäng ryckte undan tryggheten för församlingens medlemmar.
– Dörren brukade stå öppen, men nu håller vi den låst, säger Orhan Karan, ordförande i Sätra islamiska kulturförening.
ANNONS

Flera sprejade hakkors, slagord om att ”döda muslimer” och smällare som fyrades av och fyllde lokalen med rök. Angreppet mot moskén Bredäng var grovt. Polisen har klassat det som hets mot folkgrupp och skadegörelse med hatbrottsmotiv, och en särskild hatbrottsgrupp som arbetar på regionnivå har tagit sig an fallet.

För Orhan Karan, ordförande i Sätra islamiska kulturförening som driver moskén, är det en stor tröst att samhället tar angreppet på allvar.

– Polisen var här på fem minuter. Och kulturminister Alice Bah Kuhnke ringde bara några timmar efteråt och berättade hur allvarligt hon och Stefan Löfven ser på det här. Det känns mycket bra för oss, säger han.

Mitt i träffar Orhan Karan och Mustafa Tumturk, aktiv i föreningen och styrelsemedlem i Sveriges muslimska råd, i den lilla moskén i Bredäng centrum. Det finns inga spår efter angreppet, varken i den trånga entrén eller i utrymmena strax innanför. Eftersom en grupp barn skulle komma dit på lördagsförmiddagen valde man att tvätta bort allt så snart polisen säkrat spåren efter angreppet, som skedde vid 8-tiden på morgonen.

Då var lokalen tom så när på en man som satt och läste i bönerummet, och inte hann se den eller de som tog sig in i moskén. En knapp timme tidigare var moskén fylld av bedjande människor.

– I fortsättningen kommer vi att ha vakter utanför moskén när det är bönestunder. Om ett angrepp sker när människor ber kan följderna bli allvarliga, säger Mustafa Tumturk.

Under de senaste åren har antalet hot mot Muslimska rådet ökat, berättar han, och allt fler muslimer runt om i landet vittnar om både hot och glåpord. Angreppet mot moskén i Bredäng är en del av denna trend, menar han.

– Muslimer och islam nämns i så många negativa sammanhang i internationella nyheter, och det färgar av sig på muslimer här. Men de som oftast drabbas av terror är själva muslimer, säger Mustafa Tumturk, som också tycker att tonläget i debatten skruvats upp:

– Vi hör orden hat, hot och död så ofta att en del inte på allvar förstår vad de orden innebär längre.

ANNONS

För cirka ett år sedan ansökte Sätra islamiska kulturförening om att få sätta upp en övervakningskamera i moskén, men fick avslag i länsrätten. Ärendet är överklagat till förvaltningsrätten, och där hoppas Mustafa Tumturk och Orhan Karan på ett ja.

Men framför allt hoppas de att samtalet om människovärdet ska hållas levande i samhället.

Och faktum är att fröet till en grupp där samhörigheten mellan människor betonas har såtts i Bredäng. Efter angreppet mot moskén bjöd Ola och Maria Bister (via Facebookgruppen Bredäng Baby) in alla intresserade till sitt hem den 4 december, föratt skapa en lokal grupp mot rasism och fördomar.
– Det är en solidaritetsyttring. Människor från hela världen bor här och vi vill visa att det inte är något problem, säger Maria Bister.

Fakta

Hotbrev kom till moskén

Moskén i Bredäng, som invigdes för 25 år sedan, har aldrig tidigare utsatts för angrepp.

För en månad sedan fick man dock ett anonymt brev, där någon hotade att bränna ner lokalen.

Hotet polisanmäldes, men förundersökningen lades ner i brist på bevis.

 

Källa: Sätra islamiska kulturförening