ANNONS

Attackerade polishuset med luftpistol

När polisen såg att mannen kom mot dem sköt de genom fönster.
När polisen såg att mannen kom mot dem sköt de genom fönster.
I maj fick polisen ett samtal av en man om att han stod utanför Täby polishus med en handgranat. Nu döms mannen för olaga hot.
ANNONS

26 maj kom samtalet till polisens ledningscentral om att en man var utanför polishuset på Biblioteksgången i Täby med en handgranat. Mannen, som själv hade ringt in, var klädd i skyddsväst och hjälm.

Det fanns fem poliser på stationen. Genom fönstret såg de mannen sittandes på en bänk med vad som såg ut att vara en pistol och ett gevär. Poliserna kunde konstatera att mannen höll på att skada sig själv och riktade det pistolliknande föremålet mot sig själv. Det andra vapnet svepte han omkring åt olika håll.

Den skyddsväst och hjälm som mannen bar vid händelsen.

Den skyddsväst och hjälm som mannen bar vid händelsen.

Mannen reste sig upp och började gå mot polishuset, då sköt en av poliserna genom fönstret mot mannen. Han ställde sig bakom några buskar. Polisen beordrade mannen att komma fram och släppa sina vapen fem till sex gånger.

Mannen kom gående mot dem med vapnen i sina händer. Då avlossade en av poliserna ett skott som träffade mannen i benet. Mannen satte sig ner på marken och polisen kunde då gripa honom.

De båda vapenliknande föremål visade sig vara en luftpistol och ett paintballgevär.

ANNONS

gevär

Attunda tingsrätt bedömer händelsen som ett hot riktat mot samtliga fem poliser som befann sig på stationen.

Mannen som är en Täbybo i 30-årsåldern har erkänt gärningarna men nekat till att han haft motiv att hota någon. Han döms för grovt olaga hot och ska betala 10 000 kronor till var och en av de fem utsatta poliserna från Täby lokalpolisområde. Straffvärdet för brottet motsvarar fängelse i ett års tid men med tanke på mannens hälsotillstånd döms han till skyddstillsyn för att kunna fullfölja en behandling inom Frivården.