ANNONS

Attackerades av hund

Bizga Laurentiu har ett stort bandage på handen efter hundens bett. Hunden Miki har fått vård hos veterinär.
Bizga Laurentiu har ett stort bandage på handen efter hundens bett. Hunden Miki har fått vård hos veterinär.
Bizga Laurentiu var ute och gick med sin kusins hund. Då blev han attackerad av en kamphund.

– Jag är fortfarande chockad och har svårt att sova, säger han.
ANNONS

Bizga Laurentiu, som är nyinflyttad till Sverige, var ute och gick med bichon havanais-hunden Miki i Flemingsberg. Från ingenstans kom en okopplad kamphund och attackerade Miki som blev svårt biten på flera ställen. När Bizga Laurentiu försökte skydda hunden blev även han biten.

– Efter några minuter kom hundens ägare och tog bort den. När Bizga sa till ägaren att stanna tills polisen kommer svor hundägaren och sprang därifrån, säger Anda Bazga.

Anda Bazga har bott tre år i Flemingsberg men har den senaste tiden känt sig allt mer osäker.

– Det är massor som går runt med sina stora farliga hundar här utan koppel. Jag vågar knappt gå ut och gå med min hund, säger hon.

Bizga Laurentiu fick söka vård för sina skador och hunden Miki fick läggas in på djursjukhus. Miki vill inte lämnas ensam och kan fortfarande inte gå på grund av ett stort bett över svansen.

Den attackerande hunden ska ha varit av rasen pitbull. Den hittades sedan av polis och kördes till hundstallet.

– Polis på plats omhändertog hunden med stöd av tillsynslagen. När vi omhändertar en hund följer vi gängse normer, vilket innebär att den kommer att testas. Utifrån resultatet har vi ett flertal alternativ att välja på, säger Lena Jakobsson, förundersökningsledare på djurskyddspolisen.

Begreppet kamphund syftar på hundar som avlats och tränats för att utkämpa slagsmål med andra hundar. Raser som brukar räknas till kamphundar är till exempel bullterrier och pitbullterrier. Men enligt polisinspektör Anna Johnsson som handlägger polisärendet är det inte särskilt vanligt att polisen får in anmälningar om hundar som attackerat andra hundar eller människor.

– Vi har inte mycket sådana utredningar, men det händer, säger hon.

ANNONS

Enligt polisen kan hundägaren ha gjort sig skyldig till brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter.

– Det är frågan om hundägaren gör sig skyldig i det här läget. Det som kan vara aktuellt är dels brott mot tillsynen över hundar och katter och dels vållande till kroppsskada. Men det är väldigt knepiga rekvisit till det brottet. Det måste utredas, säger Lena Jakobsson, förundersökningsledare på djurskydd.

För att göra sig skyldig till brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter läggs stor vikt vid hur väl ägaren anses känna till sitt eget djurs beteende.

Fakta

Ska ersätta skador

I lagen står det att hundar ska hållas under uppsyn och skötas på ett sätt som med hänsyn till djurets natur och övriga omständigheter förhindrar att hunden orsakar skador. Polisen kan ge hundförbud till personer som allvarligt brister eller som tidigare brustit i sin tillsyn av sin hund.

I lagen framkommer det även att en skada som orsakas av en hund ska ersättas av hundägaren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.