Attackerades utanför ”rysshuset” – utredningen lades ned

Ryska huset på Kostervägen 5 i Baggeby.
Ryska huset på Kostervägen 5 i Baggeby.
Förra året attackerades en man utanför det så kallade ryska huset på Lidingö med slag och sparkar mot huvudet. Men utredningen lades ned eftersom den som skulle kunna bli misstänkt hade diplomatisk immunitet, rapporterar Aftonbladet.

Nio brottsutredningar lades ned förra året med hänvisning till att de misstänkta gärningsmännen hade diplomatisk immunitet. Det rapporterar Aftonbladet som hänvisar till uppgifter som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

En av de allvarligaste händelserna ska ha utspelat sig vid det så kallade ryska huset på Lidingö i februari 2015. Där misstänks en man ha blivit bunden med ett hopprep och sedan misshandlad med slag och sparkar mot huvudet och kroppen, när han låg på marken, enligt Aftonbladet. Innan misshandeln ska mannen ha vandaliserat flera bilar utanför byggnaden, krossat fönster och tagit sig in. Personer som befann sig inne i huset misstänks då ha fört ut honom och misshandlat honom. Något som bland annat gav mannen en bruten näsa.

Polisen avskrev ärendet med motiveringen att den person som skulle kunna misstänkas för brottet har diplomatisk immunitet, skriver Aftonbladet. Enligt Wienkonventionen får diplomater inte frihetsberövas eller straffas i det mottagande landet.

– En diplomat som begår ett brott på stationeringsorten är dock inte undantagen den sändande statens domsrätt och riskerar således att lagföras i sitt hemland. Den sändande staten kan också häva den utsända personens immunitet, säger Ola Pihlblad, kansliråd på Utrikesdepartementet, till tidningen.

LÄS MER: Polispatruller till ”rysshuset” efter bråk