ANNONS

Attefall kan ge asylboende

Snabbutred hur kommunen kan stimulera privatpersoner att hyra ut bostäder till flyktingar.

Det föreslår Moderaterna i Nacka.

Samtidigt utreder kommunen ett tredje flyktingboende.
ANNONS

Moderaterna tror att Attefallshus kan vara en dellösning på bostadssituationen för de flyktingar som väntas till kommunen.

I en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet föreslår Nackabon och företagaren Christine Funck Ritshoff att kommuner som Nacka skriver avtal med privatpersoner, som kan tänka sig att bygga till exempel Attefallshus, eller bygga om en del av sin villa till lägenheter.

Funck Ritshoff för i artikeln fram förslaget att erbjuda villaägare att få gratis lån av kommunen för att bygga Attefallshus, där flyktingfamiljer kan bo till dess att lånet betalats. Funck Ritshoff skriver att hon vill att Nacka blir pilotkommun för denna form av flyktingboende.

Kommunens fastighetsdirektör, Jenny Asmundsson, skriver i ett mejlsvar till Funck Ritshoff att Attefallshus kan vara en del av Nackas sätt att ordna med bostäder åt flyktingar.

”Jag tror inte att kommunen ska ansvara för genomförande och finansiering, men genom att tydliggöra vad kommunen är beredd att hyra in och för vilken period går det kanske att hitta samverkan med banker, entreprenörer med flera som gör att det blir enklare för privata fastighetsägare att uppföra Attefallshus”, skriver Jenny Asmundsson.

I ett politikerinitiativ skriver Moderaterna att Nacka skulle kunna betala förskottshyra motsvarande byggpriset, mot att kommunen får hyra i några år medan byggkostnader betalas av.

”Utan privatpersoner bidrag kommer Nacka ha svårt att klara ett ambitiöst flyktingmottagande”, skriver Ylva Sandström (M), förste vice ordförande i arbets- och företagsnämnden i politikerinitiativet.

Samtidigt tittar kommunen på ännu en lokal som kan bli ett tillfälligt boende för flyktingar. Sedan tidigare har kommunen valt två tomma skolor som tänkta boenden.

Den tredje lokalen, där det tidigare bedrivits kommunal verksamhet, står sedan en tid tom. Förslaget om en tredje lokal välkomnas av kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M), som i ett mejl skriver att Nacka för närvarande ”dammsuger kommunen efter möjliga lokaler” för flyktingboende.

ANNONS

Nacka kommun har sedan förra veckan anslutit sig till Migrationsverkets nya policy att inte peka ut enskilda adresser där tänkta flyktingboenden planeras. Detta sedan Migrationsverket beslutat att sekretessbelägga landets alla flyktingboenden.

– När en annan myndighet fattar ett sekretessbeslut är det normala att vi tittar över om vi delar uppfattningen eller inte. I det här fallet gör vi det, säger Sam Carlsson, presskontakt i Nacka kommun, till Mitt i.

Fakta

Fler flyktingar – oförändrad skatt

Från januari till september tog Nacka emot 47 flyktingar. Enligt en överenskommelse med länsstyrelsen ska Nacka ta emot 139 flyktingar i år.

Nacka har även tagit emot 188 ensamkommande barn. 38 har fått uppehållstillstånd.

Kommunalskatten (18,61 kronor) höjs inte i samband med att fler flyktingar kommer. Det lovar kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau i ett mejl till en invånare. Istället satsar kommunen på ett effektivt flyktingmottagande och att nyanlända snabbt ska komma i jobb.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.