ANNONS

Attefallshus populära

Henri Intonen med egen byggfirma planerar att bygga både gäststuga och få sitt hus utbyggt med Attefalls nya regler.
Henri Intonen med egen byggfirma planerar att bygga både gäststuga och få sitt hus utbyggt med Attefalls nya regler.
Intresset för nybyggen och utbyggnader enligt bostadsminister Stefan Attefalls nya regler har varit stort i Tyresö.

Sedan början av juli har kommunen fått in i genomsnitt en anmälan om dagen.
ANNONS

I Stockholms län är det bara i skärgårdskommunerna Norrtälje, Värmdö och Haninge som intresset för Attefallshus eller utbyggnader enligt Attefallsreglerna varit större. Nacka kommun ligger på ungefär samma nivå som Tyresö med ett 50-tal anmälningar – i snitt ungefär en om dagen sedan lagen trädde i kraft i början av juli.

Det stora flertalet som vill använda sig av Attefalls förenklade byggregler i Tyresö bor på Brevikshalvön. Breviksbon och byggherren Henri Intonen ligger bakom anmälningar både för egen och kunders räkning.

– Det har gått smidigt, men jag är ju i branschen så jag förstår begreppen och vet vilka ritningar som behövs. Men det är ändå enklare att söka än ett vanligt bygglov, för kommunen får ju inte ha lika mycket synpunkter, säger han.

En rundringning till ett antal Tyresöbor som anmält att de vill bygga ut och bygga nytt bekräftar Henri Intonens intryck. Enligt statistik från bygglovsenheten tog det i juli i snitt en halv vecka från det att anmälan var komplett till att kommunen gett grönt ljus.

Som verksam i byggbranschen ser Henri Intonen de nya reglerna som ett uppsving – något som skapar kapital och sysselsättning. Han tippar också att förändringen påverkar miljön positivt då många som bygger nytt passar på att byta ut sina gamla avloppssystem.

I Brevik är det också lite av en kompensation för dem som drabbats av kommunens svajiga bygglovspolicy.

– Vi är många som är trångbodda här ute. För mig personligen betyder det att jag kan skaffa mig en gäststuga och få ett något större vardagsrum med matsal, säger han.

De nya reglerna kom till på mindre än ett halvår och kritiken mot lagändringen har varit omfattande – särskilt som den tillåter hus­ägare att bygga ut och bygga nytt på prickad mark i strid med gällande detaljplaner. Den suddar också ut grannars rätt att överklaga, vilket kan leda till konflikter.

Martin Fahlman, bygglovschef, tycker att det är för tidigt än att uttala sig om konsekvenserna.

ANNONS

– De flesta som fått klartecken har ju inte börjat bygga än. Grannarna ser det ju först när byggena kommit upp.

En rundringning till flera kommuner visar också att det finns stora skillnader i de avgifter som kommunerna tar ut. Här har Tyresö haft jämförelsevis låga priser.

– Men de kommer att ändras. Vi avvaktar en rekommendation från Sveriges kommuner och landsting, säger Martin Fahlman.

Fakta

Drygt hälften har fått klartecken

Enligt de nya reglerna får en villa­ägare bygga ut sitt hus med 15 kvadratmeter. Nya bostadshus eller komplementbyggnader får vara högst 25 kvadratmeter.

I Tyresö handlar de flesta ansökningar om utbyggnader, men 19 av de 52 anmälningarna (2/7–25/8) är bostadshus eller komplementsbyggnader.

Lite mer än hälften av dem som anmält förändringar enligt det nya regelverket i Tyresö har fått klartecken.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.