Attefallshus säljs som minivilla i Mälarhöjden

Det lilla huset må se ut som ett garage, men är faktiskt ett eget hus. Prislappen? 2,9 miljoner kronor.
Det lilla huset må se ut som ett garage, men är faktiskt ett eget hus. Prislappen? 2,9 miljoner kronor.
Attefallshusens intåg har gett upphov till minst sagt kreativa boendelösningar.

I Mälarhöjden säljs nu 34 kvadratmeter som en minivilla för nära 3 miljoner kronor.

Går du i husdrömmar men saknar både plånboken, partnern att dela det med och orken att ta hand om ett? Då kan kompromissen finnas i ett Attefallshus.

I Mälarhöjden, mitt bland parhus och barncyklar, bygger en bostadsrättsförening ett litet vitt hus med 34 kvadratmeter boendeyta. Här finns en liten altan och egen parkeringsplats.

Minivillan för 2,9 miljoner kronor kan vara områdets första.

– Det är vad jag vet ganska ovanligt här, jag har inte sålt ett liknande objekt, säger Karin Linneborg, mäklare.

Orden Compact living fick en ny innebörd med Attefallshusen 2014. På 25 kvadratmeter var det nu möjligt att bo permanent i ett hus som inte krävde bygglov. Sedan dess har husen varit omåttligt populära inte bara för de som velat ha en gäststuga på tomten utan även för studenter, singlar och övernattare.

– De som har hört av sig till huset i Mälarhöjden är yngre och singlar som kan tänka sig att bo ganska litet men ändå vill ha tillgång till trädgård och huskänsla, säger Karin Linneborg.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om populära studiohus som trots 19 kvadratmeter haft plats för både kök, vardagsrum, sovalkov och badrum. I Värmdö byggdes under våren Attefallshusen insprängda bland stora villor för att ge en förstärkt huskänsla.

– Det är egentligen en lägenhet men det känns som ett hus. De som har köpt är väldigt nykära par eller unga killar som vill flytta hemifrån, säger Alexandra Björk, mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Värmdö.

Bostadsrättsföreningar med lite ledig tomt som låter bygga husen kan tjäna på småhusen, säger Karin Linneborg.

– Det är väldigt smart av dem som tänker till, säger hon.

Inflytt till huset i Mälarhöjden är möjlig sommaren 2017.