ANNONS

84-årig kvinna fick rätt mot Attendo om Björnbo i tingsrätten

84-åring vann mot Attendo om matabonnemang
Rättegången hölls i Stockholms tingsrätt.
En 84-årig kvinna på Björnbo har stämt Attendo för modellen med måltidsabonnemang – och vunnit.
Nu ska ärendet prövas i hovrätten.
ANNONS

Det utskällda måltidsabonnemanget på Björnbo är föremål för en rättstvist. Frågan som ska avgöras är om måltidsabonnemanget kan sägas vara hyra eller inte. 

En 84-årig kvinna, hyresgäst på Björnbo, har stämt Attendo eftersom hon anser att hon inte har något avtal med dem. Förra året ändrade nämligen Cisterna, som förvaltar Björnbo och är hyresvärd, modellen för måltidsabonnemanget.

Hyresgästerna måste nu betala abonnemanget direkt till Attendo och inte, som tidigare till Cisterna. Måltidsabonnemanget separeras på så vis från hyran. 

Kan bli av med bostadstillägg

Det får negativa konsekvenser för de boende. Hyresgästerna får enligt domen i tingsrätten en sämre rättsställning, eftersom de själva inte har möjlighet att påverka villkoren i abonnemanget. 

När hyran och måltidsabonnemanget separeras kan det innebära att en hyresgäst som har låg pension och är berättigad bostadstillägg blir av med bidraget när hyran ser ut att sänkas – trots att de har samma kostnader som tidigare. 

Tingsrätten gav den 84-åriga kvinnan rätt i maj. Rätten anser inte att hyresgästerna har något avtal med Attendo. 

Enligt tingsrätten kan inte heller den lokala hyresgästföreningen förhandla åt hyresgästerna med Attendo.

Unik process

Attendo har dock överklagat och nu ska hovrätten pröva fallet.

– Jag kan dock inte se att utgången blir annorlunda i hovrätten, säger Aldin Ljuca, juridiskt ombud för den 84-åriga kvinnan.

ANNONS

Han tycker att målet är unikt i och med att en äldre person samlat kraft och mod att stämma ett stort företag med resurser att driva en juridisk process.

– Det är fantastiskt att hon har den energin. Hon har vågat driva det här för att hon har rättsskydd i sin hemförsäkring som kan bekosta en process. Det är en viktig sak att tänka på, det är dyrt och en stor ekonomisk risk att stämma, säger han.

Attendo kommenterar inte

Attendo vill inte kommentera rättsfallet.

– Vi lämnar inga kommentarer innan hovrättsförhandlingarna är klara. Den viktiga frågan är att vi inte har höjt avgiften på länge, säger Marcus Lövnord, funktionschef på Attendo.

Varför har ni överklagat tingsrättens dom?

– Det är viktigt för Attendo att vi utreder frågan och får en tydlighet, säger Marcus Lövnord. 

Flera vägrar att betala till Attendo

Tingsrättsdomen gäller bara 84-åringen och innebär att hon nu inte har skyldighet att betala till Attendo. Hon deponerar månatligen abonnemangssumman hos Länsstyrelsen. 

Det finns också andra hyresgäster som inte vill betala till Attendo som månatligen i stället betalar till hyresvärden Cisterna som skickar tillbaka pengarna.