ANNONS

Var åttonde lärare i länet går i pension inom fem år: ”Förödande”

Klassrum. Elever.
Var åttonde lärare länet går i pension inom fem år.
Lärarförbundet varnar – Stockholms län står inför en av landets största pensionsutmaningar.
Var åttonde lärare länet går i pension inom fem år.
ANNONS

Stockholms län står inför en av landets största pensionsutmaningar. Det enligt Lärarförbundet som analyserat Skolverkets siffror. Totalt är 2 818 lärare i länets grundskolor över 60 år och går i pension inom fem år.

– Alla kommuner står inför stora rekryteringsbehov och bristen på lärare slår hårt mot en likvärdig skola. Det finns inga genvägar till fler lärare, det handlar om att värna och värdera de lärare man har och möjliggöra bra studievillkor för de som vill bli, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Högre än rikssnittet

Andelen lärare över 60 år är något högre i Stockholms län jämfört med rikssnittet. På bara tre andra platser i landet, Jämtland, Gotland och Kalmar län, är andelen lärare i pensionsåldern högre än i Stockholms län.

Bland kommunerna i länet arbetar flest lärare över 60 år i Upplands Väsby och Upplands-Bro. Där är drygt var sjätte lärare i pensionsåldern.


Så många lärare försvinner inom fem år 

Tabellen visar andelen behöriga lärare över 60 år som jobbar på grundskolorna i Stockholms län.

Källa: Skolverket.


Stort behov av nya lärare

När många lärare går i pension samtidigt blir behovet av nya lärare stort. Pensionsvågen som länet just nu står inför är extra utmanande då behörighetsnivån bland de äldre lärarna, generellt, är mycket högre än bland de unga.

Närmre sex av sju lärare över 60 år har behörighet medan bara hälften av lärarna mellan 20 och 29 år är behöriga.

– Den lärarkompetens och erfarenhet som nu pensioneras bort ersätts inte med ny. Det är förödande och riskerar leda till enorma samhällskostnader. Det går inte att spara sig till fler lärare eller bättre skolresultat, ändå är det vad som sker i kommun efter kommun, säger Johanna Jaara-Åstrand.

ANNONS

Generellt är pensionsavgångarna störst bland speciallärare och specialpedagoger. I ämnen som svenska och slöjd kommer också många lärare gå i pension inom kort.